Julkaistu 
Henri Jokela

Oppilaat koekaniineina – miten ruokavalio vaikutti kolesteroliarvoihin?

Veikko Pursiainen ja Eila Pelkonen käyvät läpi kolesterolimittauksen tulosta. Henri Jokela Veikko Pursiainen ja Eila Pelkonen käyvät läpi kolesterolimittauksen tulosta.

Tiistaiaamuinen biologian tunti Nurmeksen Kirkkokadun koululla alkaa verinäytteiden otolla. Oppilas Veikko Pursiainen istuu Nurmes–Valtimon Sydänyhdistyksen Eila Pelkosen viereen, ja Pelkonen pistää Pursiaisen sormenpäästä muutaman veritipan näytepuikkoon. Näyte analysoidaan, ja tulokset näkyvät heti.

Hiljakseen muutkin oppilaat käyvät otattamassa näytteen ja kirjaavat tulokset ylös. Menossa on pienen mittakaavan tutkimus ruokavalion vaikutuksesta kolesteroliarvoihin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Se lähti siitä, kun yhdellä tunnilla tutkittiin veriryhmiä ja otettiin niitä varten näytteet. Näytteiden otto meni hyvin. Opettaja Sari Hilli sai tänne myöhemmin marttojen ravitsemusterapeutin kertomaan terveellisestä ruokavaliosta ja kolesterolimittauksista, ja jos on aikaa, niin voisimme tutkia ruokavalion vaikutusta kolesteroliarvoihin, Pursiainen kertoo tutkimusidean taustoista.

Pursiainen kertoo tutkimuksen tekemisen olevan mielenkiintoista. Tulosten seuraaminen on ollut mukavaa.

– Kiva päästä tekemään tieteellistä tai ainakin sen tyyppistä tutkimusta, ja kun se on lisäksi itsellekin hyödyllistä.

Heta Siira ja Susanne Karjalainen ovat samaa mieltä.

– Mielenkiintoista nähdä, miten eri ruoat vaikuttavat asiaan, Karjalainen sanoo.

– Ja että itse pystyy oikeasti vaikuttamaan terveyteen, Siira lisää.

Pursiaisen kohdalla ruokavalion muutoksilla oli vaikutusta, sillä hyvän kolesterolin, HDL, arvo oli noussut viime testikerrasta. Kolesterolin kokonaisarvo oli laskenut.

– Tein muutoksia niin, että esimerkiksi salaattiin lisäsin salaatinkastikkeen käyttöä ja vaihdoin Oivariinin Keijuun. Uskoin, että kyllä se varmaan jotenkin vaikuttaa, mutta en tiennyt kuinka paljon. Suhtauduin siinä mielessä vähän pessimistisesti, että jos kolesteroliarvot muuttuvat edes vähän, niin se on hyvä, Pursiainen naurahtaa.

Kommentoi

Hae sivuilta