Julkaistu 
Henri Jokela

Susikanta kasvussa – Nurmeksessa ja Valtimolla vain yksi susireviiri

Luken arvion mukaan Suomessa on 47 susireviiriä. Arkistokuva: Marianne Haverinen Luken arvion mukaan Suomessa on 47 susireviiriä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Suomen susikanta oli maaliskuussa arviolta 185–205 yksilöä. Määrän arvioidaan olevan noin kymmenen prosenttia suurempi verrattuna maaliskuuhun 2018. Kun molemmin puolin itärajaa sijaitsevien reviirien sudet lasketaan mukaan, kannan kokonaisarvio on 200–220 sutta. Susilaumoja laskettiin olevan itäisellä kannanhoitoalueella 11, kun viime vuonna laumoja oli kahdeksan.

Luken arvion mukaan laumat jakautuvat Itä- ja Länsi-Suomen välillä tasaisemmin kuin viime vuonna. Läntisellä kannanhoitoalueella tavattiin 13 laumaa, kun niitä vuotta aiemmin oli 16.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Luken arvion mukaan Suomessa on 47 susireviiriä. Tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan reviireillä elävät laumat ovat pääasiassa perhelaumoja. Luken tietojen perusteella Nurmeksen ja Valtimon alueella olisi yksi kahden suden muodostama reviiri, joka tunnetaan niin sanottuna Saramon laumana.

– Reviireissä ei juurikaan ole päällekkäisyyksiä, rajat ovat hyvin selkeät. Pohjois-Pohjanmaa on vahvan susikannan aluetta, ja se jatkuu Kainuuseen ja Pohjois-Savon yli Pohjois-Karjalaan, Kojola sanoo.

Luke antoi ensimmäistä kertaa myös ennusteen susikannan kehityksestä maaliskuun 2019 ja maaliskuun 2020 välillä.

Ennustemallin mukaan maaliskuussa 2020 laumojen määrä on 90 prosentin todennäköisyydellä 17–37. Susien määrä olisi ennusteen mukaan 153–280 sutta. Erikoistutkija Samu Mäntyniemi muistuttaa, että susikannan koon ennustamisen suurin epävarmuus liittyy kuolleisuuteen, joka on suurinta talvella.

– Huhtikuussa kanta aluksi pienenee, mutta toukokuussa pennut syntyvät, jolloin kanta kasvaa alkukesän huippuunsa. Sitten populaatio taas laskee, ja syksyllä kuolleisuus pienenee, Mäntyniemi kertoo susikannan vuosittaisesta vaihtelukierrosta.

Kojolan mukaan Suomen sudet ovat ikäjakaumaltaan nuoria. Alle vuoden ikäisiä on noin 40 prosenttia, yksivuotiaita noin 30 prosenttia ja loput vanhempia.

Kommentoi

Hae sivuilta