Julkaistu 
Heikki Rissanen

Vanhaa kaupungintaloa remontoidaan Eemelien jalanjäljissä

Ilmari Huttunen ja Asko Kuokkanen tulkitsevat vuorilautaan yli sata vuotta sitten kirjoitettuja terveisiä. Heikki Rissanen Ilmari Huttunen ja Asko Kuokkanen tulkitsevat vuorilautaan yli sata vuotta sitten kirjoitettuja terveisiä.

Nurmeksen vanha kauppalantalo kuoriutuu vauhdilla vanhasta ulkovuorauksesta nurmeslaisen kirvesmieskonkarin Asko Kuokkasen ja timpurin alaa aloittelevan Ilmari Huttusen vääntäessä purkuraudalla vanhaa seinälautaa irti. Alta paljastuu mustaa tervapahvia ja sen takaa luunkovaa hirttä.

Heti purku-urakan alkuun kirvesmieskaksikko löi käsipäivää eilisen kanssa, taloa aikoinaan timpuroineen kirvesmieskaksikon kanssa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Eemeleiden jalanjäljillä tässä ollaan, Kuokkanen ja Hiltunen näyttävät vuorauspaneelin taakse timpurinkynällä kirjattua himmeästi näkyvää viestiä: Tällä kohtaa Eemeli Pyykönen ja Eemeli Karjalainen 19 6/9 11.

– Kyllä näiden Eemeleiden edessä on paljain päin oltava. On ollut melkoinen urakka sen aikaisilla välineillä ja telineillä. Yli sata vuotta sitten tämä on ollut tosi iso työmaa. Telineisiinkin on mennyt monen omakotitalon verran lankkua, Kuokkanen pohtii.

Vanhan kauppalantalon remontti pääsi vuoden viiveellä käyntiin, kun toisella tarjouskierroksella tuli raameihin mahtuvia tarjouspyyntöjä, joista edullisimman teki kajaanilainen Sisärakenne Toivanen, 230 000 euroa.

– Urakkaa kevennettiin hieman, kun parkkipaikan puolelle tulevan avokuistin perustustyöt tehdään kaupungin omana työnä. Pihan maansiirtotyöt tehtiin jo viime kesänä. Tuolloin sokkelin juuresta kaivettiin maata 30–40 senttiä pois ja massoja vaihdettiin. Nyt urakkaan kuuluu ulkovuorauksen vaihtaminen ja vesikaton maalaus, listaa Nurmeksen kaupungin rakennuttajapäällikkö Jere Korhonen.

Vanha kauppalantalo kuuluu SR1-suojeluluokkaan, joten julkisivuun ei saa tehdä muutoksia. Remontti toteutetaan vanhan mallin mukaan pintaväriä myöten. Sisätiloihin remontti siirtyy ensi kesänä.

Kommentoi

Hae sivuilta