Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Valtimon Kehittäjät punnitsee yhdistyksen jatkoa – "Tämä on vakava tilanne"

Valtimon kehittäjät perustivat toimikunnan selvittääkseen yhdistyksen jatkoa. Kuvassa toimikunnan Maritta Nevalainen (vas.) ja Marita Turpeinen sekä yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Härkin. Risto Kuittinen Valtimon kehittäjät perustivat toimikunnan selvittääkseen yhdistyksen jatkoa. Kuvassa toimikunnan Maritta Nevalainen (vas.) ja Marita Turpeinen sekä yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Härkin.

Monelle yhdistykselle tutussa tarinassa vastuu toiminnasta kasautuu yksittäisten tekijöiden hartioille ja aktiivit väsyvät vapaaehtoistyön alle. Näin on käynyt myös Valtimon Kehittäjät ry:lle, joka on nyt turvautumassa radikaaleihin tekoihin herätelläkseen jäsenistöään.

Yhdistys on perustanut toimikunnan selvittääkseen, mitä vaihtoehtoja yhdistyksen tulevaisuudelle on. Yhdistyksen sihteeri ja toimikunnan jäsen Maritta Nevalainen kertoo, että yhtenä vaihtoehtona on yhdistyksen lakkautus.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Katupuheissa Valtimon Kehittäjät koetaan tärkeäksi ja jatkoa halutaan. Nyt selvitetään, halutaanko todella ja millä paletilla toiminta voisi jatkua. Ravistellaan, että oikeasti, tämä voi loppua, Nevalainen sanoo.

Nevalaisen mukaan Valtimon ja Nurmeksen kuntaliitos toimi lähtölaukauksena Valtimon Kehittäjien uudistusajatuksille, joita on hauduteltu jo 5–10 vuotta. Tärkein uudistus, jota toimikunta esittää ensi tiistain yleisessä kokouksessa, on hallituksen jäsenten lukumäärän vähentäminen.

– Tämä on vakava tilanne. Emme ole saaneet vuosiin toimivaa hallitusta. Sääntöjen mukainen hallituksen kokoonpano on niin iso, että se aiheuttaa ongelmia, Nevalainen sanoo.

Hallituksessa on tätä nykyä puheenjohtajan lisäksi yhdeksän jäsentä, mikä tarkoittaa varajäsenineen 19 jäsenen kokoonpanoa. Se on noin 40 jäsenen yhdistykselle suuri määrä.

Valtimon Kehittäjien puheenjohtaja Päivi Härkin selittää hallitusongelmaa sillä, että yli 20 vuotta sitten perustetun yhdistyksen toimintaympäristö on vuosien varrella muuttunut voimakkaasti ja samalla yhdistyksessä toimivia ihmisiä on muuttanut pois paikkakunnalta.

– Toiminta-ajatus ja säännöt ovat 20 vuotta vanhat. Valtavan suuri hallitus johtuu siitä, että perustamisen aikaan hallitukseen haluttiin edustaja jokaiselta kylätoimikunnalta. Lisäksi siihen aikaan Valtimon Kehittäjät toimi Pikesiä vastaavana organisaationa Valtimolla, Härkin sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta