Julkaistu 
Risto Kuittinen

Leikki on osa oppimista – opetussuhde toimii myös aikuisiin päin

Lapset pitävät, kun aikuisetkin heittäytyvät leikkiin. Kuvassa pariton Aada Myllynen sai viimeinen pari uunista ulos -leikissa kiinni varhaiskasvatuksen lastenhoitajan Tuula Karikon, josta tuli uusi pariton. Risto Kuittinen Lapset pitävät, kun aikuisetkin heittäytyvät leikkiin. Kuvassa pariton Aada Myllynen sai viimeinen pari uunista ulos -leikissa kiinni varhaiskasvatuksen lastenhoitajan Tuula Karikon, josta tuli uusi pariton.

Varhaiskasvatuksen kulmakivessä, päiväkodissa, leikki on jo keskeinen osa arkea, mutta sen merkitys kasvussa on vain osana kaikkea oppimista.

– Mikä muu opettaa esimerkiksi matemaattisia valmiuksia paremmin kuin laskemisleikki. Samoin äidinkielessä, kun kirjaimia opetellaan leikkimällä kirjaimia, suuntii Rekulan päiväkodin varhaiskasvatuksen erityisopettaja Irja Jänönen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Myös perinteiset pihaleikit tarjoavat monenlaisia sosiaalisia oppimisen paikkoja. Jänösen mukaan leikeissä opitaan muun muassa sääntöjä, vuoron odottamista ja vuorovaikutusta.

– Leikin kautta lapset oppivat pitämään puoliaan, mutta myös kuuntelemaan toisia. Eihän ne neuvottelut mene aina niin sulavasti, ja silloin meitä aikuisia tarvitaan, Jänönen sanoo.

Jänönen pohjustaa, että lasten ja aikuisten opetussuhde toimii myös aikuisiin päin.

– Minkä aikuinen oppii lapsilta, on heittäytymistä. Se on vilpitön nautinto lapselle, kun aikuinen heittäytyy lapsen maailmaan. Aikuisten pitäisi osata tehdä sitä enemmänkin, Jänönen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta