Julkaistu    |  Päivitetty 
Milena Sopanen

Rasimäkeläiset etuoikeutettuja – Ikoni pyhästä marttyyrista esillä jo ennen pyhitystään Erakkolan Maitohuoneella

Vanhan vilja-aitan näyttelyssä on esillä useita ikoneja. Kuvassa on myös ikoni Johannes Sonkajanrantalaisesta, mutta sitä ei saanut kuvata suoraan ja läheltä ennen pyhäksi julistamista. Milena Sopanen Vanhan vilja-aitan näyttelyssä on esillä useita ikoneja. Kuvassa on myös ikoni Johannes Sonkajanrantalaisesta, mutta sitä ei saanut kuvata suoraan ja läheltä ennen pyhäksi julistamista.

Erakkolan Maitohuoneen ikoninäyttely Rasimäellä on saanut arvovaltaisen vieraan. Metropoliitta Arsenin maalaama ikoni pyhästä marttyyristä ja tunnustajasta Johannes Sonkajanrantalaisesta on saatu näyttelyyn tämän viikon alussa.

Ilomantsissa syntynyt Ivan Vasilinpoika Karhapää kanonisoitiin vuonna 2018 ortodoksisen kirkon pyhien joukkoon nimellä Johannes Ilomantsilainen. Tänä keväänä hänen kanonisointiansa täsmennettiin Johannes Sonkajanrantalaiseksi, jotta hänet voitaisiin paremmin yhdistää Sonkajanrantaan, jonka ortodoksisessa yhteisössä hän vaikutti. Jumalanpalvelukset Karhapään liittämiseksi pyhien joukkoon pidetään tänään perjantaina Pyhän profeetta Hannan kirkossa Sonkajanrannassa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Useista ikoneista koostuvassa näyttelyssä on myös Jyrki Poudan maalaamia töitä.

Munkki Stefanoksen mukaan varmistus ikonin saamisesta näytille Rasimäelle tuli hyvin myöhään, vasta viime sunnuntaina.

– Ihmiset ihmettelevät paljon, miksei tämä ikoni ole Helsingissä tai jossain muussa näkyvämmässä paikassa. Minusta tämä kuitenkin kuuluu juuri tänne, munkki Stefanos pohtii.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kyseinen ikoni pääsee yleisön katseltavaksi ennen pyhitystään. Munkki Stefanos halusi osoittaa tämän etuoikeuden Pohjois-Karjalan ortodokseille sekä kaikille muillekin kiinnostuneille.

– Se, että tämä ikoni on täällä esillä, on hyvin ainutlaatuista. Rasimäkeläiset ovat hyvin etuoikeutettuja, että saavat ensimmäisinä nähdä tämän, hän toteaa hymyillen.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...