Julkaistu 
Anu Saarelainen

Uusi Mujejärvi-teos julki – miten katovuosista selvittiin?

Mauri Mönkkösen kirjoittamien Mujejärvi-kirjojen sarja on saanut jatkoa. Uusin kirja kertoo kaskikaudesta. Anu Saarelainen Mauri Mönkkösen kirjoittamien Mujejärvi-kirjojen sarja on saanut jatkoa. Uusin kirja kertoo kaskikaudesta.

Mujejärven kylän vaiheiden tutkiminen ja kokoaminen kansien väliin jatkuu. Historiantutkija Mauri Mönkkösen kirjoittama ja Mujejärven kylätoimikunnan kustantama uusin kirja on nimeltään Mujejärvi kaskisavujen kaudella. Se kertoo kaskenpolttajien kylän tarinaa vuosilta 1645–1849.

– Suureksi kysymykseksi nousi, miten ihmeessä mujejärveläiset tulivat toimeen kovissa oloissa, Mönkkönen sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lapsikuolleisuus oli suurta, kun kulkutaudit ja katovuodet koettelivat. Myös rajarosvoja pelättiin.

– Katovuosia kestettiin kyllä yksi, mutta kaksi katovuotta peräkkäin merkitsi nälkää, Mönkkönen kertoo.

Mujejärvi-kirjat kirjoittanut lieksalainen Mönkkönen on koulutukseltaan filosofian maisteri. Mujejärven historiaa hän on ryhtynyt tutkimaan äitinsä sukujuurien vuoksi.

– Äitini oli mujejärveläisiä ja aina todella ylpeä mujejärveläisyydestään. Se sai kiinnostumaan asiasta, Mönkkönen kertoo.

Uusin kirja juontaa niin syvälle historiaan, että tietoa on ollut vaikea saada. Kirjaa varten Mönkkönen on tutkinut käräjäoikeuden asiakirjoja. Muita tärkeitä lähteitä Mökköselle ovat olleet rippikirjat sekä immissioasiakirjat eli viralliset asukkaaksihyväksymisestä kertovat asiapaperit.

Kirjaan sisältyy liitteitä, joista yhdessä on lueteltu Mujejärven maakirjakylän tilojen isännät ja emännät.

– Tästä on varmaankin hyötyä sukututkijoille, Mönkkönen uskoo.

Kommentoi

Hae sivuilta