Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jokela

Sienikausi ei herätä lupauksia – "Jouluna tietää, oliko sienivuosi hyvä vai ei"

Ei näy kanttarelleja ei, vaikka kuinka tutkii. Jorma Kilpeläinen muistuttaa, että syksymmällä tilanne voi olla toinen. Henri Jokela Ei näy kanttarelleja ei, vaikka kuinka tutkii. Jorma Kilpeläinen muistuttaa, että syksymmällä tilanne voi olla toinen.

Sienikausi näyttää tällä hetkellä heikolta. Koulutettu sienineuvoja Jorma Kilpeläinen Valtimolta toteaa, että jos kosteusolosuhteet eivät korjaannu, se on sienisadon kannalta huono juttu.

– Rihmasto on vain muutamien millien tai senttien päässä maanpinnasta, joten ne ovat hyvin herkkiä olosuhteille, Kilpeläinen sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hän kertoo, että noin kolme viikkoa sitten mustikkakauden alkupuolella kantarellia näkyi vielä hyvin, mutta sitten tulivat helteet ja kantarellit hävisivät niiden myötä.

– Sieni ei tykkää helteestä. Noin 20 asteen lämpötila olisi hyvä, siinä sienet viihtyvät ja kasvavat hyvin, Kilpeläinen tietää.

Hän toteaa, että vielä on liian aikaista tuomita sienivuotta huonoksi.

– Sienikausi on esimerkiksi tattien osalta kaksivaiheinen. Kesäkuun tienoilla on ensimmäinen kausi ja elo–syyskuun vaihteessa on toinen, paras kausi. Jouluna tietää, oliko sienivuosi hyvä vai ei, Kilpeläinen naurahtaa.

Jorma Kilpeläinen vinkkaa, että paikkauskollisena tunnettua kantarellia voi kokeilla niin sanotusti puoliviljellä. Kantarellipaikan hoitamisella sato saattaa moninkertaistua.

– Paikalla pitää olla jonkun verran kantarelleja valmiiksi ja runsaasti vettä lähellä. Kantarelli viihtyy parhaiten koivujen lähistöllä. Mäntyjä ja kuusia kannattaa kaataa pois. Sitten aluetta täytyy vain kastella todella runsaasti ja odottaa. Vuodessa ei vielä välttämättä tuloksia näy, Kilpeläinen sanoo.

Hän muistuttaa, että ennen kuin ryhtyy kantarelliviljelmiä perustamaan ja puita kaatamaan, asiasta täytyy sopia maanomistajan kanssa.

Kommentoi

Hae sivuilta