Julkaistu 
Henri Jokela

Talvi söi ruispellosta – Puinnit ovat Ylä-Karjalassa hitusen myöhässä

Heikki Ovaskaineen kertoo talven olleen huono rukiin kannalta. Henri Jokela Heikki Ovaskaineen kertoo talven olleen huono rukiin kannalta.

Ylä-Karjalassa viljasato saattaa vaihdella paljonkin. Pielisen Karjalan maaseutujohtaja Esko Saatsi kertoo, että viljelijöiden kanssa käytyjen keskustelujen mukaan satonäkymät vaihtelevat hyvän ja huonon välillä. Ohra on Nurmeksen alueella suosituin viljalaji. Saatsi kertoo, että viime aikoina rypsin viljely on nostanut Ylä-Karjalassa suosiotaan.

– Se vähän vaihtelee. Osa isännistä sanoo sadon olevan hyvä, osa huono. Viime kesän satohan oli hyvä, joten jäisikö tämän vuoden sato keskinkertaiseksi. Huippusatoa tuskin tulee, Saatsi miettii.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Valtimolla Heikki Ovaskainen kertoo ruissadon jäävän heillä huonoksi. Hän hoitaa luomuruispeltoa, josta Puukarin Pysäkki saa rukiin luomuruisleipäänsä.

– Syynä oli huono talvi. Talvella kun pitäisi olla pakkasta, ettei tule hometta. Talvet ovat ylipäänsäkin ongelmallisia, sillä lunta on paljon, mutta routaa ei tule. Sienten ja tautien on hyvä elää lumen alla lämpimässä, Ovaskainen sanoo.

Puinnit eivät vielä ole Ylä-Karjalan alueella lähteneet käyntiin.

– Viljelijöiden kanssa mitä olen jutellut, niin elokuussa tuskin vielä pääsee puimaan, ehkä syyskuun puolelle menee. Puintikausi voi näin ollen olla aika pitkäkin. Toivottavasti syksy olisi suotuisa, Saatsi sanoo ja jatkaa, että puintien painottuminen syyskuun puolelle ei ole erityisen tavatonta.

Savikylässä pääasiassa ohraa ja kauraa viljelevä Ville Peltonen vahvistaa Saatsin käsityksen. Hän päässee puimaan syyskuun ensimmäisellä viikolla.

– Ei ole puintiin kiirettä. Puinti on ehkä vähän myöhässä. Normaaliin vuoteen verrattuna sanoisin, että puinnit ovat viikon kaksi myöhässä. Tosin viime vuonna kaikki oli puitu jo elokuun aikana.

 

Kommentoi

Hae sivuilta