Julkaistu 
Tarja Ollikainen, Tuire Haverinen, Aki Kinnunen ja Pertti Meriläinen

Maakuntapäivän tapahtumat ja Potakkajuhlat olivat suosittuja – kuvagalleria

Henna Nevalaisella riitti kiirettä vellin annostelussa Valtimon maakuntapäivän tapahtumassa Puukoululla. Aki Kinnunen Henna Nevalaisella riitti kiirettä vellin annostelussa Valtimon maakuntapäivän tapahtumassa Puukoululla.

Ylä-Karjalassa oli vilkas viikonloppu, sillä tapahtumia riitti perjantaista sunnuntaihin. Perjantaina aloitettiin Nurmeksen kauppatorilla perinteisillä Potakkajuhlilla, jossa muun muassa palkittiin suurin, sydämellisin ja erikoisin peruna. Suurimman perunan, 787 grammaa painaneen potakan, toi Tiina Köngäs-Siira, joka paljasti tehneensä tuottavan vaihtokaupan.

– Vein perunan kasvattajalle hevosen lantaa ja sain jättiperunan tilalle, pitkäkoskelainen Köngäs-Siira nauroi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lauantaina eli Pohjois-Karjalan maakuntapäivänä Nurmeksessa vietettiin Vanhan kauppalan avoimet ovet -tapahtumaa, jossa iloinen puheensorina täytti kauppalan kadut, kun ihmiset poikkesivat talosta toiseen, tutustuivat puutalojen sisätiloihin ja tekivät löytöjä pihakirppiksillä. Äiti ja tytär Anja Lukkarinen ja Erja Kuru olivat löytäneet eräältä pihakirppiseltä vanhan Arabian lautasen.

– Ihanaa, että ihmiset jaksavat järjestää tällaista, ja ihana nähdä, miten elinvoimainen Puu-Nurmes on. Puu-Nurmeksen historia on aina kiehtonut minua, joten on hienoa päästä näkemään, miten koteja ja pihoja on kunnostettu ja ylläpidetty, Kuru totesi.

– Kun tietää, miten iso työ näissä on ollut, Lukkarinen jatkoi.

Valtimolla maakuntapäivää vietettiin koulumuistojen, perunavellin ja vanhojen koululaulujen parissa Puukoululla sekä tekemällä ostoksia Syysmarkkinoilla. Oiva Sivonen, 77, lusikoi muiden lailla perunavelliä hyvällä ruokahalulla. Hänelle tosin on jäänyt kouluruuista mieleen ennemmin makaroni- kuin perunavelli. Sivonen aloitti Puukoulussa keskikoulun vuonna 1955, ja hän muisteli istuneensa aina takapenkissä.

– Piipahdin kesken koulutunnin naulakolla, jos aika kävi pitkäksi. Ja opettaja ymmärsi sen.

Tapahtumaviikonloppu päättyi Saramolla vietettyyn perinnepäivään sunnuntaina. Tapahtuman yli 200 osallistujaa kierteli pihapellon ympärillä katselemassa ja kokeilemassa perinnetöiden tekemistä. Raimo Honkanen Nurmeksen Kuokkasenrannalta tarttui sirppiin ja leikkasi ruista.

– Lapsena leikkasin sirpillä vehnää, sitten olin isän mukana viikatehommissa. Meillä oli niin pieni tila, ettei ollut koneita.

Viikonlopun tapahtumiin voi palata alla olevan kuvagallerian kautta. Kuvat: Tarja Ollikainen, Tuire Haverinen, Aki Kinnunen ja Pertti Meriläinen.

Kommentoi

Hae sivuilta