Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Piispa huolestui nuorten kohtaamista paineista – "Emmehän me ihmiset mitään koneita ole"

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen vastaili lukiolaisten Roosa Korhosen ja Elmo Härkkimen tiukkoihin kysymyksiin. Risto Kuittinen Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen vastaili lukiolaisten Roosa Korhosen ja Elmo Härkkimen tiukkoihin kysymyksiin.

Lähes vuoden ajan valmisteltu Nurmeksen evankelisluterilaisen seurakunnan piispantarkastus huipentui viikonloppuna, kun Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen tutustui seurakuntalaisiin, kaupunkiin ja nurmeslaisiin yrityksiin.

Loppulausunnossaan Jolkkonen arvioi Nurmeksen seurakuntaa varsin positiivisesti, ja erityisesti taloudenpito ja jumalanpalvelukset kirkkokuoroineen saavat kiitosta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Piispantarkastuksen aloitukseen Nurmeksen kirkossa kuului myös toisen asteen kuulustelu, kun lukion ja ammattiopiston opiskelijat olivat laatineet Jolkkoselle kysymyksiä ajankohtaisista asioista. Kysymykset esittivät Nurmeksen lukiossa toista vuotta opiskeleva Roosa Korhonen ja abiturientti Elmo Härkin.

Yhdessä kysymyksessä tiedusteltiin millaisia elämänohjeita piispalla olisi nuorille nykyajan suorituskeskeisessä yhteiskunnassa. Jolkkonen palautti kysymyksen takaisin ja halusi tietää lisää nuorten kokemista paineista.

– Kilpailu kovenee, sitä meille jankutetaan pienestä asti. Tuntuu, että elämä menee hukkaan, kun yrittää vain saavuttaa ja saavuttaa. Tiedän, että monet valvovat öisin näiden ajatusten kanssa, kun pitäisi nukkua, Härkin avasi.

Jolkkonen pyysi sitten kaikkia, jotka tuntevat Härkkimen kuvaamalla tavalla, nostamaan kätensä ylös. Lähes kaikki nostivat kätensä.

– Tämä veti minut nyt aika vakavaksi. Tekee mieli huokaista ja hiljentyä. Siinä on varmaan taustalla yleinen tehokkuusajattelu. Se toimii prosessiteollisuudessa, mutta emmehän me ihmiset mitään koneita ole.

Jolkkonen sanoi, että ongelma ei kuitenkaan ole uusi. Esimerkki löytyi 2 700 vuoden takaa, Vanhan testamentin Aamoksen kirjasta, jossa suurmaanomistajat halusivat tuottaa viljaa sapattinakin.

– Jo silloin ymmärrettiin, että jos luovutaan lepopäivästä ja otetaan se seitsemäskin päivä tuotantoon, se on kilpailuetu.

Päivitys 4.9.: Korjattu Roosa Korhosen nimi.

Kommentoi

Hae sivuilta