Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Kuivuus tyhjentää kaivoja Ylä-Karjalassa – seitsemän sangollista vettä toi kiitollisuuden tunteen

Sotkamon Porakaivon porari Patrik Stenfors rakensi porakaivoa Ylikylässä tiistaina. Kuvassa hän tarkistaa, tuleeko poratusta kaivosta vielä vettä. Marianne Haverinen Sotkamon Porakaivon porari Patrik Stenfors rakensi porakaivoa Ylikylässä tiistaina. Kuvassa hän tarkistaa, tuleeko poratusta kaivosta vielä vettä.

Nurmeslainen Riitta Kostamo on elänyt ilman kaivovettä jo lähes kuukauden. Hän kertoo hakeneensa juomavedet kyliltä ja käyneensä äitinsä luona pyykinpesussa ja saunassa. Kaikki sadevedet hän on kerännyt talteen vessaa varten.

– Se on ollut hirveä härdelli kuskata vateja ja sankoja tipun alle. Viime torstaina satoi tosi hyvin, sain seitsemän sangollista vettä! Vähästä voi kuule olla kiitollinen, Kostamo kertoo kokemuksestaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kostamo pohti monia vaihtoehtoja, miten ratkaista tilanne. Lopulta hän päätyi porakaivoon, joka tehtiin vanhan kaivon pohjalle viime sunnuntaina.

– Hyvä, että en lähtenyt syventämään kaivoa, sillä kolme metriä alempana tuli kallio vastaan. Tilanne ei olisi muuttunut miksikään.

Kostamo ei ole suinkaan yksin ongelmansa kanssa. Porakaivoyrityksissä on meneillään yksi kiireisimmistä syksyistä.

– Vesipula on kova. Puhelin soi koko ajan, ja tällä hetkellä jono on lähemmäs kuusi viikkoa. Ei tällaista ole ollut sen jälkeen, kun perustettiin vesiosuuskuntia, kertoo työnjohtaja Kari Mustonen Sotkamon Porakaivosta.

Myös tohmajärveläisellä Porakaivopojilla on viikkojen jono. Yrittäjä Petri Mikkonen kertoo, että tyhjiä kaivoja oli paljon myös viime syksynä, mutta silloin porakaivoon ei välttämättä vielä päädytty.

– Tänä syksynä moni sitten päätti hankkia sen, kun ongelma toistui, hän kertoo.

Kommentoi

Hae sivuilta