Julkaistu 
Aki Kinnunen

Kun tanssi oli lailla kielletty – Entisajan huvit -tapahtumassa muisteltiin sota-aikoja

Tanssikerho Täysikuun porukka tanssi perinteisiä nurkkatansseja, kuten valssia, tangoa ja jenkkaa. Aki Kinnunen Tanssikerho Täysikuun porukka tanssi perinteisiä nurkkatansseja, kuten valssia, tangoa ja jenkkaa.

Nurkkatanssit sota-aikaan. Viejillä ja vietävillä ajanmukainen asu, miehillä liiveineen ja naisilla mekkoineen. Jalka nousee tanssinharrastajilla kepsakasti grammarimusiikin rytmin mukaan, kun tanssittavina ovat valssi, tango ja jenkka. Kotimökki-jenkka katkeaa puoleenväliin, sillä paikalle säntää poliisi, eikä tanssijoiden auta muu kuin lähteä käpälämäkeen.

Näin Valtimo-seuran järjestämässä Entisajan huvit -tapahtumassa muisteltiin pienellä alkunäytöksellä sotavuosia, jolloin tanssiminen oli lailla kielletty.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Ei saanut tanssia samaan aikaan, kun miehiä kaatui rintamalla. Sen katsottiin loukkaavan sukupuolisiveyttä, aiheuttavan järjestyshäiriöitä ja lisäävän alkoholinkäyttöä, taustoitti tilaisuuden yhdessä Wilma Klippelin kanssa juontanut Satu Tanskanen.

– Valssi, tango ja jenkka vetävät tänäkin päivänä väkeä lavaparketille siinä, missä nykyiset kädenalitustanssitkin, vertasi tanssimassa mukana ollut Pirkko Hakkarainen Tanssikerho Täysikuusta.

Valtimon kirkonkylällä tanssittiin entisaikaan Työväentalolla ja Kastellissa. Joka kylällä oli oma tanssipaikkansa, joissakin useampikin. Tanssimaan mentiin milloin jalkapatikassa, milloin pyörällä, mopolla, linja-autolla tai vaikka junalla.

Paavo Harakka yleisön joukosta tiesi, että Valtimojärvi ylitettiin talvella jalkapatikassa. Pojat lapikkaissa ja tytöt pikkukengissä, joten pojat joutuivat kantamaan tyttöjä ne pätkät reitistä, joissa vesi oli noussut jäälle.

Mikonsalmen tanssilavalle Nurmekseen mentiin junalla, ja tanssien päätteeksi tietysti tapeltiin nurmeslaisten kanssa.

– Valtimolaiset oppivat aloittamaan tappelun juuri ennen junan lähtöä niin, että pääsivät sitten junalla karkuun, Harakka tiesi.

Kommentoi

Hae sivuilta