Julkaistu 
Marianne Haverinen

Englannin opiskelu aloitetaan entistä varhaisemmin – Vielä 50 vuotta sitten opinnot olivat sattuman kauppaa

Koulunkäynninohjaaja Helena Launonen opettaa Kirkkokadun koulun ekaluokkalaisille englantia muistipelin avulla. Marianne Haverinen Koulunkäynninohjaaja Helena Launonen opettaa Kirkkokadun koulun ekaluokkalaisille englantia muistipelin avulla.

Nice to meet you. Nice to meet you too, kuuluu ympäri luokkaa Kirkkokadun koulun ekaluokkalaisten englannin tunnilla. Tehtävänä on liikkua musiikin tahdissa, ja kun musiikki loppuu, pysähdytään juttusille lähimmän kaverin kanssa.

– Tällaisilla vuorovaikutusharjoituksilla tulee opeteltua rupattelua, rentoa kielen käyttämistä. Ei ajatella, että englannin kirjoitukset odottavat jossain, vaan pyritään siihen, että englantia käytettäisiin rohkeasti arkitilanteissa, kuvaa luokanopettaja Tarja Pursiainen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ekaluokkalaiset opiskelevat tänä lukuvuonna ensimmäistä kertaa englantia uuden opetussuunnitelman mukaisesti niin Nurmeksessa kuin Valtimollakin.

Kirkkokadun koulun ekaluokkalaiset Ella Tiainen, Elvi Aatamila ja Niilo Tuovinen ovat mielissään, kun he saivat aloittaa englannin opinnot jo nyt.

– Mukavaa oppia sanoja ja kaikkea, Elvi ja Ella toteavat.

– Englanninkieliset laulut ovat kivoja, Niilo tuumaa.

Kaikilla kolmella tuntuu olevan jo pohjaa englannille. He kertovat ainakin pelaavansa kännykällä englanninkielisiä pelejä, ja kieltä kuulee myös televisiossa.

Englannin kieli tuli pakolliseksi kouluaineeksi vasta 49 vuotta sitten. Se näkyy Ylä-Karjalan kansalaisopiston kursseilla. Joukossa on paljon eläkeläisiä, joista moni ei ole koskaan opiskellut englantia koulussa. Yksi sellainen on Jukka Juntunen.

– A-luokka opiskeli saksaa ja B-luokka englantia. Oli sattuma, mille luokalle joutui, hän kertoo.

Toinen puoli kurssilaisista on vanhan kertaajia. Kirsi Korhonen toteaa, ettei nuorena ymmärtänyt englannin kielitaidon merkitystä.

– Maailmahan on muuttunut siitä paljon. Nyt englantia ja kieliä tarvitsee paljon enemmän, hän toteaa.

Kommentoi

Hae sivuilta