Julkaistu 
Henri Jokela

"Ankka" annostelee oikean määrän levitettä leivälle – Nurmeksen kouluihin leviteannostelijat

Leviteannostelijaa kokeili muun muassa Kirkkokadun koulun opettaja Jarmo Huusko. Henri Jokela Leviteannostelijaa kokeili muun muassa Kirkkokadun koulun opettaja Jarmo Huusko.

Kirkkokadun ja Porokylän koulujen ruokailujonossa nähtiin viime viikolla kummastuksen ilmeitä ja oppimisen elämyksiä. Hämmästystä aiheuttivat kouluihin hankitut foodduck-leviteannostelijat (suom. ruoka-ankka). Ruokapalvelupäällikkö Maarit Hoffrén sanoo, että yksi syy laitteiden hankkimiseen on jätteen määrän vähentäminen.

– Aiemmin on ollut käytössä voinapit ja tänä syksynä margariinirasiat. Tämä on myös hygieenisempi, Hoffrén sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Levitinannostelijan luvataan vähentävän huomattavasti esimerkiksi pakkausjätteen määrää suhteessa kulutetun levitteen määrään sekä vähentävän hävikin parhaimmillaan jopa nollaan.

Pienempää jätemäärä kuvaa se, että kymmenen litran ämpäriin mahtuu 52 tyhjää foodduck-pakkausta. Pakkauksista on saatu yhteensä noin 48 kiloa levitettä. Samankokoinen ämpärillinen pakkausjätettä syntyy esimerkiksi voinappien kohdalla, kun levitettä on kulunut vasta kolme kiloa.

Laite toimii niin, että ruokailija asettaa leivän annostelijan suun alle. Kun liiketunnistin havaitsee leivän, laite annostelee levitettä leivän päälle. Laitteen etuosassa on näyttö, jossa voidaan näyttää esimerkiksi tietoja levitteen ravintosisällöstä.

Ensimmäisten oppilaiden joukossa laitetta kokeillut Eemil Pyykönen toteaa annostelijan olevan ”aika perus”.

– Käyttäminen oli helppoa. Ihan hyvä, että on tuommoinen laite, Pyykönen toteaa ja vieressä istuva Sasu Tuhkanen nyökkää.

Tuhkanen ei vielä ollut laitetta kokeillut, mutta aikoo testata annostelijaa myöhemmin.

Foodduckia kokeili myös opettaja Jarmo Huusko. Hän kuvailee laitetta yllättäväksi ja hauskaksi käyttää.

– Suorastaan maaginen! Jännityksellä menin, että miten käy, ja ihan hyvinhän se meni, Huuskoa naurattaa.

Kommentoi

Hae sivuilta