Julkaistu 
Marianne Haverinen

"Penni se on miljoonankin alku" – Nälkäpäiväkeräys Nurmeksessa sujui rennosti rupatellen

Jonna Silvast lahjoitti nälkäpäiväkeräykseen Keno-voittonsa keskustan S-marketissa. Marianne Haverinen Jonna Silvast lahjoitti nälkäpäiväkeräykseen Keno-voittonsa keskustan S-marketissa.

Ensimmäinen kolikko kilahtaa lippaaseen jo ennen kuin saan punaisen liivin päälleni. Ensimmäinen kertani nälkäpäiväkerääjänä alkaa lupaavasti! Nurmeksen SPR:n keräysvastaava Raina Jaaranen neuvoo lähtiessään, että jos joku kysyy, rahat menevät Suomen katastrofirahastoon. Sieltä jaetaan rahaa sekä Suomeen että ulkomaille.

Toista kilahdusta saakin odottaa. Eräs mummo pyytää minua poistamaan kännykästään yhden tekstiviestin ja lokitiedot – teen työtä pyydettyä. Juttelemme tovin, ja pian lippaassa kilahtaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Penni se on miljoonankin alku, mummo tuumaa ja selittelee, ettei hänellä ole paljosta antaa.

Niina Tiainen iloitsee, kun kännykän kotelosta löytyy rahaa laittaa lippaaseen. Hän sanoo lahjoittavansa silloin tällöin, riippuen siitä, onko käteistä mukana.

– Meillä on kuitenkin täällä Suomessa asiat hyvin pääasiassa, ja nälkäpäiväkeräyksessä menee yleensä lahjoitusvaroja ulkomaillekin. En itsekään mitenkään kroisoksena elele, mutta jos on vähääkään antaa, niin pienistä puroista syntyy suuri virta, hän jatkaa.

Joensuulainen, Nurmeksessa lomaileva Jonna Silvast harmittelee, että harvoin on käteistä mukana, kun keräyslipas tulee vastaan. Nyt hän sattui saamaan Kenosta voittoa tasan 50 senttiä, jonka hän kiikutti saman tien lippaaseen.

– Pieni summa mutta kuitenkin.

Kerääjänä toimiva Liisa Tolvanen tuumaa, että eläkeläiset ovat ahkerimpia antamaan. Pohdimme syyksi käytännön asiaa: he käyttävät vielä käteistä.

– Heillä voi olla myös muisto omasta nälästä, sekin voi vaikuttaa, Tolvanen pohtii.

Tällä kertaa nälkäpäiväkerääjiä oli Nurmeksessa kahtena päivänä yhteensä parisenkymmentä. Vielä seitsemän vuotta sitten Ylä-Karjalan jutussa kerrotaan, että kerääjiä oli jopa 30. Raina Jaaranen kertookin, että toisena keräyspäivänä kaikkiin paikkoihin ei saatu enää kerääjää.

– Vanhentuvat kuten minäkin. Poisnukkuneita on muutamia ja vakavasti sairaita. Jostain syystä nuoret eivät ole kiinnostuneita. Sinä taidatkin olla nuorin koko porukasta, hän toteaa.

Kommentoi

Hae sivuilta