Julkaistu 
Aki Kinnunen

Omavaraopiston talkoot vetivät väkeä ympäri Suomea – "Ihmiset kaipaavat fyysistä raatamista"

Lasse Nordlund esitteli kiinnostuneille rakenteilla olevaa hirsirakennusta. Aki Kinnunen Lasse Nordlund esitteli kiinnostuneille rakenteilla olevaa hirsirakennusta.

Rumon Omavaraopiston syystalkoot alkoivat lauantaina lumen valkaisemassa maassa, ja sunnuntaita vietettiin avointen ovien päivän merkeissä. Talkoissa korjataan satoa, raivataan pystymetsästä lisää kasvimaata ja tehdään polttopuita.

Talkoissa raataa pitkälti toistakymmentä ahertajaa erilaisista lähtökohdista eri puolilta Suomea.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Esimerkiksi Joensuusta, Kajaanista ja Helsingin ja Tampereen seudulta. Tiedotus hoituu Facebookin ja oman sähköpostilista välityksellä, kertoo Maria Dorff, joka toimii Omavaraopiston vetäjänä yhdessä elämänkumppaninsa Lasse Nordlundin kanssa.

Talkoolaisten ikähaitari on laaja, välillä 17–70 vuotta. Monet heistä tekevät siviilissä kevyttä sisätyötä ja kaipaavat vaihteluksi fyysistä raatamista maan annin talteenotossa ja alkukantaisessa pellonraivuussa.

– Keittiössä olisi tarjolla kevyttä käsityötä, mutta kaikki haluaisivat olla ennemminkin raa’assa työssä ulkona, Dorff sanoo.

Ensi kesänä Omavarapistolla on tarkoitus järjestää kuluneen kesän tapaan lyhyt rakentamiskurssi, joka ei kuitenkaan ole pelkkään hirren veistoon keskittyvä. Kesällä 2021 opetus alkaa täydellä tehollaan.

– Siinä vaiheessa meillä on suunnitelmien mukaan peltoa ehkä kymmenen aaria, kun nykyinen pinta-ala on siitä noin kolmannes, Dorff kaavailee.

Ideana on viljellä, korjata ja säilöä omalta pellolta saatu sato talteen niin, että se riittäisi seuraavan kesän kurssin ruokavarannon peruspilariksi.

– Tähtäämme toiminnassamme noin 80 prosentin ruokaomavaraisuuteen kesän ajaksi. Kainuun opistolta olemme saaneet paljon henkistä tukea, mutta se ei kuitenkaan rahoita meitä, Dorff toteaa.

Dorff korostaa, että Omavaraopiston ideana ei ole maalailla kauhukuvia mistään maailmanlopusta eikä sivilisaation kaatumisesta.

– Se on ihan hyvä valinta tässäkin maailmantilanteessa, jos haluaa vähentää kulutusta ja viettää mielekästä elämää.

Kommentoi

Hae sivuilta