Julkaistu 
Anu Saarelainen

Pikku-Kaarlen pihaan taidetta prosenttiperiaatteella – Lapset ottivat teoksen heti omakseen

Pikku-Kaarlen päiväkodin lapset eivät taidetta vierasta. Karhusaari-niminen taideteos otettiin heti leikkikäyttöön. Anu Saarelainen Pikku-Kaarlen päiväkodin lapset eivät taidetta vierasta. Karhusaari-niminen taideteos otettiin heti leikkikäyttöön.

Nurmeksen keskustassa sijaitsevan Pikku-Kaarlen päiväkodin pihalla vietettiin keskiviikkona jännittäviä hetkiä, kun hupun alla piilossa ollut salaisuus paljastui. Lapset seurasivat tarkkaavaisina, kun kaupunginjohtaja Asko Saatsi ja kaupungin hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Yrjö Räsänen paljastivat päiväkodin pihamaalle tilatun taideteoksen.

Kun lapset saivat luvan tulla tutkimaan teosta, he ottivat sen heti omakseen. Värikkään, kolmiulotteista palapeliä muistuttavan Maija Laurisen ja Michal Czinegen taideteoksen monet lokerot houkuttelivat jo heti leikkimään.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Täällä on orava, iloitsi kolmivuotias Ninja, joka kuuluu päiväkodin Oravat-ryhmään.

Samanikäinen Otso puolestaan löysi teoksesta karhun. Teoksen nimi onkin Karhusaari.

Nelivuotiaan Hilman mielestä teos sopii hyvin rakettileikkeihin.

– On ihanaa nähdä, miten lapset ottivat heti teoksen haltuunsa. En olisi arvannut, että se käy näin pian, Laurinen sanoi lasten iloa katsellessaan.

Päiväkodin pihan tilaustyö oli Lauriselle ja Czinegelle varsin erilainen työ heidän muuhun tuotantoonsa verrattuna.

– Tämä on meille hyvin erityinen projekti, Laurinen sanoi.

Lähtökohtana oli käyttäjäkunta eli lapset. Päiväkotitaiteen pitää kestää käyttöä. Toinen tärkeä lähtökohta oli se, että teosta voi kiertää ympäri. Karhusaaresta voi löytää karhun, ketun, oravan ja jäniksen. Yhtenäisinä isot eläinhahmot pystyy näkemään vain tietystä kulmasta ja tietyltä korkeudelta. Teoksen ideana on osoittaa lapsille, että asiat voivat näyttää erilaisilta eri näkökulmista. 

– Parhaiten eläimiä voi katsella lasten silmien korkeudelta, Laurinen kertoi.

Pikku-Kaarlen päiväkodin taideteoksessa noudatetaan prosenttiperiaatetta. Se tarkoittaa sitä, että rakennushankkeen kustannuksista noin prosentti on varattu taidehankintoihin.

 

Kommentoi

Hae sivuilta