Julkaistu 
Tuire Haverinen

Nurmeksen ja Valtimon vesihuoltolaitokset aiotaan yhdistää – Vesihuoltomaksuissa korotuspaineita

Kötsinmäellä sijaitseva punainen vedenkäsittelylaitos siirretään ensi vuonna lähemmäs Nurmes-talon parkkipaikkaa. Aidan takana olevat vedenottokaivot jäävät paikoilleen. Tuire Haverinen Kötsinmäellä sijaitseva punainen vedenkäsittelylaitos siirretään ensi vuonna lähemmäs Nurmes-talon parkkipaikkaa. Aidan takana olevat vedenottokaivot jäävät paikoilleen.

Nurmeksen ja Valtimon vesihuoltolaitosten yhtiöittäminen Nurmeksen Vedeksi on käynnistynyt. Perustaminen menee vielä uuden kunnan valtuuston hyväksyttäväksi.

Uuden vesihuoltoyhtiön myötä vesihuoltomaksut todennäköisesti nousevat ensi vuonna. Yhtiön liiketoimintasuunnitelmassa todetaan, että vesihuoltomaksuja pitäisi korottaa viisi prosenttia vuodessa seuraavat neljä vuotta ja sen jälkeen noin kolme prosenttia vuodessa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Veden käyttäjämäärät laskevat koko ajan, minkä seurauksena vedenkulutuskin pienenee. Maksujen nosto on välttämätöntä, mutta nosto on maltillista, toteaa kaupunkirakennepäällikkö Niko Mahlavuori.

Mahlavuori huomauttaa myös, että vesihuoltomaksuja on tarkistettu viimeksi vuonna 2014. Lisäksi maksut ovat nykyisellään valtakunnallista keskiarvoa alhaisemmat.

Muutoksia hintoihin tuo myös se, että tällä hetkellä Nurmeksen ja Valtimon vesihuoltolaitosten maksut poikkeavat toisistaan paljon. Valtimolla on korkeammat käyttömaksut, mutta pienemmät perusmaksut kuin Nurmeksessa. Lisäksi Valtimolla on käytössä liittymismaksut toisin kuin Nurmeksessa.

Yhdistymisen jälkeen kulutukseen perustuvat käyttömaksut pitää olla samat koko alueella, mutta Mahlavuoren mukaan eroa kuntien hinnoissa ei voida täysin harmonisoida.

Tämän seurauksena Valtimolla perusmaksut nousisivat noin 80 prosenttia, kun käyttömaksut alenesivat noin 30 prosenttia.

– Kokonaisvaikutus ei ole iso, vaikka maksuja joudutaankin päivittämään, Mahlavuori sanoo.

Ensi vuoden suurimpia investointeja Nurmeksen Vedellä ovat Nurmeksessa Kötsinmäen vedenkäsittelylaitoksen peruskorjaus ja Valtimolla Nuolikosken vedenottamon ja Kankaalantien vesihuollon saneeraukset.

Kommentoi

Hae sivuilta