Julkaistu 
Pertti Meriläinen

Uusi navetta avasi ovensa Valtimolla – "Maaseutu kaipaa rohkaisua"

Mika Kosunen toivoo, että 6000 litran tilatankkiin virtaa runsaasti maitoa ison investoinnin maksamiseen. Pertti Meriläinen Mika Kosunen toivoo, että 6000 litran tilatankkiin virtaa runsaasti maitoa ison investoinnin maksamiseen.

Suojalan tilalla Valtimon Rasimäellä kävi viime viikon keskiviikkona lähes 300 vierasta. He tutustuivat Sari ja Mika Kosusen uuteen tuotantorakennukseen, sen lypsyrobottiin ja muuhun tekniikkaan.

Navetta on toinen kahdesta Maitosuomen jäsennavetasta, jotka rakennettiin tänä vuonna Pohjois-Karjalassa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Yhtenä syynä investointihalukkuuteen saattaa olla yleinen ilmapiiri. Ikään kuin häpeillään, että ollaan maidontuottajia. Nyt maaseutu kaipaa rohkaisua, sanoo Kosusten avajaisissa vieraillut Osuuskunta Maitosuomen kehitysasiantuntija Tero Kanala.

Navetan rakentaneen Mestarifarmin toimitusjohtaja Janne Myöhänen kertoo, että Itä-Suomessa investoitiin tuotantorakennuksiin runsaasti vuosina 2015 ja 2016. Sen jälkeen maatalousrakentamisen painopiste siirtyi Pohjanmaalle.

– Nyt on selvää piristymistä havaittavissa Itä-Suomessakin, Myöhänen sanoo.

Kosuset päätyivät rakennuttamaan pihaton avaimet käteen -periaatteella.

– Keskityimme omiin töihimme. Kesä on maataloudessa kiireistä aikaa muutenkin, Mika Kosunen perustelee.

Tilaus sisälsi maanrakennustöiden ja itse rakennuksen ohella lypsyrobotin, tilatankin, putkiston ja kaiken muun tekniikan. Navetta valmistui neljässä kuukaudessa.

1 200 neliön suuruisessa pihatossa on tilaa 74 lehmälle. Hallissa on elementtirakenteiset päätyseinät, mutta sen pitkillä sivuseinillä on vain verhomainen valoseinä.

Valoseinä pitää lämmön sisällä pakkasten aikana, ja kesällä sen voi rullata kokonaan ylös. Pihatto on seinärakenteen ja katon harjan avattavien ikkunoiden ansiosta valoisa. Rakennuksen lämpötila ei nouse korkeaksi.

– Lehmä viihtyy viileässä, Sari Kosunen toteaa.

Kommentoi

Hae sivuilta