Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Ladulle aikaisintaan marraskuussa – Nurmeksen ensilumenladun tarina on täynnä ylä- ja alamäkiä

Lokakuussa 2018 ennätyslämmin syksy sulatti ensilumenlatua nopealla tahdilla. Ladulle ajettiin silloin lisää lunta. Arkistokuva: Heikki Rissanen Lokakuussa 2018 ennätyslämmin syksy sulatti ensilumenlatua nopealla tahdilla. Ladulle ajettiin silloin lisää lunta.

Tänä vuonna ensilumenladun avaus siirtyy jälleen marraskuulle, sillä ensin pitää tulla pakkasia ja lehtien pitää pudota puista.

– Latupohja on niin puuston ympäröimä. Pitkän ajan ennusteen mukaan pakkasia saadaan aikaisintaan loka–marraskuun vaihteessa. Ladun kyselijöitä on kyllä ollut jo paljon, sanoo vapaa-aikasihteeri Armi Laukkanen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Latu kulkee viime talven tapaan Hyvärilän ja Bomban kylpylän välillä. Latupohjaa on jälleen paranneltu.

Nurmeksen ensilumenladun lyhyessä historiassa on sekä onnistuneita vuosia että täysin pieleen menneitä kausia.

Ensimmäisen kerran ensilumenlatu avattiin torstai-iltana 17. marraskuuta 2016. Hiihtokautta se pidensi muutaman viikon, kun luonnonlumiladut saatiin hiihtokuntoon joulukuun alussa. Kausi 2016–2017 oli kaikin puolin muutenkin ensilumenladun paras, sillä ladulla hiihdettiin vielä vapun aikoihin. Kaudella 2017–2018 ensilumenlatu avattiin hieman myöhemmin kuin vuonna 2016, reilusti marraskuun loppupuolella.

Viime kausi oli epäonnisin ensilumenladun historiassa. Latu päätettiin aukaista syysloman alkajaisiksi, oli sää mikä tahansa.

– Ajateltiin, että se houkuttelisi syyslomalaisia, mutta eihän säitä voi määrätä, Laukkanen sanoo.

Latu ehti olla auki puoli viikkoa, kun se jouduttiin sulkemaan neljäksi päiväksi lämpimien säiden vuoksi. Lopulta puolen kilometrin mittaiseksi typistynyttä latua ehdittiin hiihtää marraskuun alkuun asti, jolloin latu suli kokonaan.

– Tapahtui kaikki, mikä vain voi mennä pieleen. Hiihtopäiviä tuli yhteensä vain kaksi viikkoa, ja palautetta tuli huomattavan paljon, että ei ihan onnistunut, Laukkanen kertoo.

Latu on osa kaupungin nykyistä liikuntastrategiaa, ja sen puuhamiehenä on toiminut hyvinvointijohtaja Petri Moilanen. Moilanen ei kuitenkaan ota kantaa ladunteon lopettamisaikeisiin.

– En pysty ottamaan kantaa. Asia etenee vielä, katsotaan tilanne rauhassa. Yhtenä kokonaisuutenahan näitä pitää katsoa.

Kommentoi

Hae sivuilta