Julkaistu 
Marianne Haverinen

Lammasvahinko kiehautti susikeskustelun Nurmeksessa – Luke saa ankaraa kritiikkiä

Lampaita raadelleet sudet olivat asustaneet vain muutaman askeleen päässä Sari Pekkarisen pihapiiristä. Marianne Haverinen Lampaita raadelleet sudet olivat asustaneet vain muutaman askeleen päässä Sari Pekkarisen pihapiiristä.

Susilauma tappoi viime viikolla Nurmeksessa Ylikylässä viisi lammasta. Susia ei tavattu itse teossa, mutta laitumelta löytyi viiden lampaan tappopaikat ja niiden jäänteitä. Yksi jäännös löytyi lähes naapuritalon pihapiiristä.

– Näinkin monta askelta, kun piha loppuu, niin tässä näin. Tässä ne ovat yöpyneet, on suden ulostetta kauttaaltaan, Sari Pekkarinen esittelee muutaman askeleen päästä pihanurmelta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Vahinko sattui vajaan parin kilometrin päässä Ylikylän keskustasta Lehmilammen rannalla. Paikka on kylän päätien varrella.

Syksyn mittaan sattuneet eläinvahingot ovat nostaneet esille kritiikin pantasusien seurannan ongelmista. Esimerkiksi viime perjantaina viimeisin paikannustieto lammasvahingosta epäillystä Panjan laumasta oli viiden päivän takaa. Järjestelmän toimimattomuus on herättänyt metsästäjissä epäilyjä, suojeleeko Luonnonvarakeskus (Luke) tarkoituksellisesti susia viivyttämällä päivityksiä. Samaan aikaan Nurmeksessa viime viikolla liikkuneet Luken maastomiehet ovat saaneet aikaan spekulaatioita, ovatko he täällä valvomassa metsästystä susia suojellakseen.

Näkövinkkeli ei ole Lukelle uusi. Tutkimusprofessori Ilpo Kojola painottaa, että Luke on tutkimuslaitos eikä suojelulaitos. Hänen mukaansa vain pari prosenttia Luken maastohenkilöstöstä työskentelee petotutkimuksessa, eikä heistä kukaan työskennellyt viime viikolla Nurmeksessa.

– Meillä tilanne alkaa jo vaikuttaa työhyvinvointiin. Saadaan ankaraa kritiikkiä, vaikka yritetään auttaa, eivätkä systeemit palvele niin kuin pitäisi, hän sanoo.

Susien pantaseurannan ongelmat eivät ole Luken käsissä.

– Panta lähettää tiedot pantavalmistajalle Saksaan, josta ne lähetetään meille serveriin. Tämä väli on se ongelmallinen. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin olla jatkuvasti yhteyksissä sinne, kertoo Luken tutkija Samuli Heikkinen.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...