Julkaistu 
Risto Kuittinen

Kansalaisverkko opetti yläkarjalaiset netin käyttäjiksi – palvelu lakkaa 15. marraskuuta

Kansalaisverkon kirpputorilla on vielä muutama sitkeä ilmoittelija. Risto Kuittinen Kansalaisverkon kirpputorilla on vielä muutama sitkeä ilmoittelija.

Ylä-Karjala oli 2000-luvulle tultaessa kuin mini-Piilaakso, jossa jopa 30–40 prosenttia alueen asukkaista oli liittynyt uuteen paikalliseen sosiaaliseen mediaan, eräänlaiseen esi-Facebookiin eli Kansalaisverkkoon.

Verkon synnyttäneessä Oppiva Ylä-Karjala -hankkeessa oli mukana suuri joukko ihmisiä, mutta koko idea oli lähtöisin silloisen Nurmeksen kauppa- ja ammattioppilaitoksen sisältä, jossa tietotekniikan opettaja Ilpo Koskikallio ja rehtori Seppo Laaninen ideoivat koulussa käyttämänsä sisäisen verkon laajentamista koulurakennuksen seinien ulkopuolelle. Työ jatkui myöhemmin Nurmeksen ammattiopiston hallinnoimissa hankkeissa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Sitran rahoituksen myötä unelma koko maan laajuisesta verkosta alkoi muuttua lihaksi yläkarjalaisin opein.

– Näin, että Kansalaisverkko on syrjäseutujen mahdollisuus. Kansalaisverkko sai nopeasti käyttäjiä sen vuoksi, että hankkeen kautta moni sai internet-yhteyden ensimmäistä kertaa, Koskikallio kertoo.

Monen muun uuden teknologian tavoin Kansalaisverkon leviäminen tapahtui asteittain. Ensimmäisen puolentoista vuoden aikana rekisteröityneiden määrä kohosi 4 500 käyttäjään noin 50 käyttäjän viikkotahtia. Luvut perustuivat alueen väestön kädestä pitäen kouluttamiseen.

Oppiva Ylä-Karjala -hankkeen kouluttajana toiminut Maritta Nevalainen kertoo, että kouluttajat kiersivät kylillä asentamassa nettiyhteyksiä ja opastamassa tietokoneen ja Kansalaisverkon käyttöön.

Agraariyhteisössä oli otettava käyttöön siihen sopivat vertauskuvat, joilla Nevalainen veti viivoja arki- ja virtuaalielämän välille.

– Selitin esimerkiksi maanviljelijälle, että käyttöjärjestelmä ja tietokone ovat kuin traktori. Kyntöaura puolestaan oli kuin tietokoneohjelma, jolla pystyttiin tekemään tietty tehtävä, kun se liitettiin traktoriin.

Kansalaisverkko sammuu 15. marraskuuta.

Kommentoi

Hae sivuilta