Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jokela

Porokylän koulu sai Vuoden Kiva koulu -tunnustuksen – "Kiusaaminen on selvästi vähentynyt"

Porokylän koulun rehtori Katja Tolvanen kertoo, että kiusaaminen on selvästi vähentynyt. Arkistokuva: Henri Jokela Porokylän koulun rehtori Katja Tolvanen kertoo, että kiusaaminen on selvästi vähentynyt.

Porokylän koulu valittiin Vuoden Kiva kouluksi kaikkien Kiva koulu -ohjelmaa toteuttavien koulujen joukosta. Porokylän koulun kolmasluokkalainen Eetu Kärkkäinen toteaa palkinnon olevan kiva juttu.

– Se tarkoittaa sitä, että ei kiusata muita ja ollaan muille mukava, toisella luokalla oleva Ella Juutinen ja nelosluokkalainen Nella Turpeinen valottavat Kiva koulu -termiä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Porokylän koulu on ollut kiusaamisen vastaisessa Kiva koulu -ohjelmassa mukana yli kymmenen vuotta. Rehtori Katja Tolvanen kertoo Kiva koulun näkyvän oppilaille muun muassa Kiva-oppitunteina.

Nelosluokkaa käyvä Oliver Antila ja Nella kertovat, että Kiva-tunneilla käydään läpi sitä, miten toisten kanssa tullaan toimeen ja miten kiusaamisen voisi tunnistaa. Yksi kiusaamisen tunnusmerkki on oppilaiden mukaan jatkuvuus.

– Kiusaaminen on sitä, että ärsytetään toista ja se jatkuu päivittäin, Oliver sanoo.

– Se on myös tönimistä, potkimista, haukkumista ja lyömistä, Eetu täydentää.

Ella lisää, että myös leikkien ulkopuolelle jättäminen on kiusaamista, varsinkin jos sitä tapahtuu toistuvasti.

Nella tietää, että Kiva koulu -ohjelman lisäksi koulun toimintamalleihin kuuluu verso-toiminta, vertaissovittelu, jossa riitatilanteen osapuolet viedään saman pöydän ääreen sopimaan riita.

– Se on hyvä asia, Nella sanoo ja muistuttaa, että jos kiusaamista näkee vaikkapa pienempien oppilaiden joukossa, isommat oppilaat voisivat puuttua asiaan.

Katja Tolvanen muistuttaa, että Kiva koulu ei suoraan tarkoita sitä, etteikö kiusaamista tapahtuisi.

– Mielenkiintoista on kuitenkin se, että kiusaaminen on selvästi vähentynyt. Tänä syksynä kiusaamistapauksia ei ole tullut yhtäkään, eikä tainnut olla viime lukuvuonnakaan, Tolvanen sanoo.

Hän kertoo, että oppilaiden valistamisen lisäksi Kiva koulu on antanut kouluille toimintaohjeet, joiden avulla kiusaamiseen osataan puuttua heti. Tolvanen toteaa, että tärkeintä on kuitenkin kiusaamisen ennaltaehkäisy, johon tulisi keskittyä entistä enemmän.

Oikaistu ma 11.11. klo 8.25: Verso-toiminta ei kuulu Kiva koulu -ohjelman toimintamalleihin, ja kiusaamistapauksia ei Katja Tolvasen mukaan tainnut olla yhtään viime lukuvuonnakaan.

Kommentoi

Hae sivuilta