Julkaistu 
Henri Jokela

Valtimon suden karkotuspäätös jäi pöydälle – "Siinä tehtiin aivan turhaa työtä"

Maanantaina Valtimon taajamassa kuvatut suden jäljet. Arkistokuva: Ulla Korkatsu Maanantaina Valtimon taajamassa kuvatut suden jäljet.

Valtimolla tehtyjen susihavaintojen perusteella pyydetty karkotuspäätös on vielä työn alla. Valtimolla tehtiin tällä ja viime viikolla useita näkö- ja jälkihavaintoja Valtimon kirkonkylän tuntumassa. Susista tehtiin ilmoitus hätäkeskukseen, jonka jälkeen odoteltiin poliisin antamaa karkotuspäätöstä. Karkotuspäätöstä ei kuitenkaan annettu.

Valtimon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Vellu Lipponen kummeksuu päätöksen antamatta jättämistä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Erittäin harmillista. Meillä oli tuore jälki seurattavana, ja se tunnistettiin suden jäljeksi, ja näköhavaintojakin tehtiin. Susi kulki talojen pihojen poikki. Suurriistavirka-apu (SRVA) oli jo hälytetty paikalle, ja meillä oli täysi valmius aloittaa karkottaminen. Tuntuu, että siinä tehtiin aivan turhaa työtä, ja harmillista on se, että riistanhoitoyhdistyksen puolelta tehtiin kaikki mahdollinen ja ihmiset ovat oikeasti huolissaan tilanteesta. Havainnot ja kirjaukset tehtiin niin kuin kuuluukin, Lipponen sanoo.

Komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista tietää Valtimon tapauksen.

– Päätöstä ei ole annettu. Valitettavasti karkotuspäätöksiä on kasaantunut niin paljon, ettei niitä yksinkertaisesti ehditä käsitellä, Joutjärvi sanoo.

Kiireen lisäksi karkotuspäätöksen viivästyminen johtuu Joutjärven mukaan maa- ja metsätalousministeriön antamasta uudesta suden kannanhoidollisesta suunnitelmasta, joka on muuttanut myös poliisin linjauksia susiin liittyen. Pelkkä pihassa käynti ei vielä ole Joutjärven mukaan poliisiasia, vaan silloin tulisi ottaa yhteyttä Riistakeskukseen.

– Uuden linjauksen mukaan poliisi toimii vasta silloin, kun susi aiheuttaa välitöntä vaaraa. Valtimolla susi ei aiheuttanut konkreettista vaaraa, mutta asia on kyllä meillä noteerattu. Ja ymmärrän kyllä, jos susi aiheuttaa ihmisissä huolta, Joutjärvi sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...