Julkaistu 
Heikki Rissanen

Postilakko toi poikkeusolot – "Eipähän tipahtele nyt laskuja postilaatikkoon"

Antero Mononen (vas.) ja Raimo Pulkkinen noutivat päivän lehtensä S-marketin jakelupisteeltä Valtimolla tiistaina. Heikki Rissanen Antero Mononen (vas.) ja Raimo Pulkkinen noutivat päivän lehtensä S-marketin jakelupisteeltä Valtimolla tiistaina.

Maanantaina alkanut lakko heitti isolla lapiolla hiekkaa postinkulun rattaisiin. Postilakon ensimmäinen vaihe kestää kaksi viikkoa, minkä jälkeen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut jatkavansa lakkoa kahdella viikolla, ellei työehtokiistassa päästä sopuratkaisuun.

– Töitä on tehty minimaalisella miehityksellä alihankintayrittäjien toimesta. Varhaisjakelu toimii normaalisti. Muuta postia on pystytty jakamaan toistaiseksi ja satunnaisesti jonkin verran. Tilanne elää kuitenkin koko ajan, ja mennään päivä kerrallaan eteenpäin, kuvasi palvelupäällikkö Jani Rautiainen tilannetta tiistaina iltapäivällä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Osapuolten näkemykset työriidassa olivat ainakin vielä keskiviikkona kaukana toisistaan.

– Lakkorintama on pitänyt hyvin, ja oma väki on pysynyt poissa työpaikoilta, vakuuttaa Pohjois-Savon, Pieksämäen, Ylä-Savon ja Nurmes–Valtimo-alueen varapääluottamusmies Juha Heikkinen.

Nurmeksen toimipisteellä lakossa on reilut kymmenen jakajaa.

Postinjakelun takkuaminen ei alkuvaiheessa tunnu isommin ihmisten arjessa Ylä-Karjalassa. Ensimmäisenä lakko tuntui ja näkyi kirjepostin ja päiväkannossa olevien sanomalehtien jakelun loppumisena. Varhaisjakelussa lehti putoaa postilaatikkoon entiseen malliin taajamissa. Monet lehdet, muun muassa Ylä-Karjala, on turvannut lehden jaon järjestämällä jakelupisteet päivittäistavarakauppoihin.

– Onhan tämä tyhjää parempi, kun saa päivän lehden kauppareissun yhteydessä. Muuten lakko ei ole pahemmin vaikuttanut ja tuskin vaikuttaa, arvioi lehtensä Valtimon S-marketin jakelupisteestä noutanut Antero Mononen.

Samoilla asioilla ja tuntemuksilla oli myös Raimo Pulkkinen liikkeellä.

– Ei lakolla ihmeemmin ole vaikutuksia. Eipähän tipahtele nyt laskuja postilaatikkoon, Rumon mies käänsi asiasta valoisamman puolen esiin.

– Saa nähdä, miten äijän käy kuukauden päästä, kun rästiin jääneitä laskuja peritään korkojen kanssa, Mononen iski vastapalloon.

Kommentoi

Hae sivuilta