Julkaistu 
Marianne Haverinen

Nurmeksen paloasemalle etsitään uutta paikkaa – Rakennukseen mallia Lidlistä

Nurmeksen paloasemassa on paljon kulmia ja kattoja eri tasoissa. Suunnitteilla olevassa konseptissa pyritään mahdollisimman yksinkertaiseen laatikkomaiseen malliin. Marianne Haverinen Nurmeksen paloasemassa on paljon kulmia ja kattoja eri tasoissa. Suunnitteilla olevassa konseptissa pyritään mahdollisimman yksinkertaiseen laatikkomaiseen malliin.

Nurmeksen uuden paloaseman suunnittelu aloitetaan ensi vuonna. Tyhjältä pöydältä ei tarvitse aloittaa, sillä Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on pyöritellyt paloaseman mallia jo puolen vuoden ajan. Paloasemasta tulee nimittäin mallikappale kaikille maakunnan uusille paloasemille.

Tarkoituksena on suunnitella paloasemalle edullinen konsepti, joka on helposti muunneltavissa kunkin kunnan tarpeisiin. Puhutaan moduuliasemasta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hankkeen tavoitteena on hillitä paloasemien vuokrien nousua. Maakunnan paloasemissa on paljon korjausvelkaa. Kunnat tekevät investoinnit, mutta pelastuslaitos maksaa niistä vuokrissa.

– Jos vuokrakulut nousevat hallitsemattomasti, sidomme toimintarahamme seiniin, eikä ole enää rahaa henkilöstöön, selittää ideaa kehitellyt Pielisen Karjalan alueen palopäällikkö Mika Viertola.

Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi kertoo, että Nurmeksen paloaseman vuokra uhkaisi nousta jopa viisinkertaiseksi, jos se rakennettaisiin vanhalla mallilla.

Uuden konseptin uskotaan laskevan paloaseman hintaa jopa kolmanneksella. Kun tänä vuonna valmistunut Kiteen paloasema maksoi 3 000 euroa neliöltä, Nurmeksen paloaseman kustannukset yritetään pysäyttää 2 000 euroon neliöltä. Mallia on haettu kauppaketjuilta, kuten Lidliltä.

– Yksityinen puoli on pystynyt rakentamaan paljon kustannustehokkaammin kuin julkinen puoli. Haetaan sieltä tehokkuutta ja yksinkertaisempaa rakentamista, Viitaniemi sanoo.

Nurmeksen kaupunki on jo esittänyt uuden paloaseman sijainniksi pari vaihtoehtoa, joita lähdetään selvittämään. Pelastuslaitoksen kannalta on oleellista, että paloasema sijaitsee kahden keskustan, Porokylän ja vanhan kauppalan, tuntumassa.

– Varmastikin paras sijainti olisi Kuopiontien varressa, lähellä liikenneympyrää, Viertola arvioi.

Kommentoi

Hae sivuilta