Julkaistu 
Anu Saarelainen

Nurmeksen kirjastolle tunnustus lapsiperheiden lukuharrastuksen edistämisestä

Kirjat liikkuvat Anna Heikkisen mukana kirjastosta vaikkapa neuvolaan tai avoimeen päiväkotiin. Anu Saarelainen Kirjat liikkuvat Anna Heikkisen mukana kirjastosta vaikkapa neuvolaan tai avoimeen päiväkotiin.

Perhekeskuksen maakunnallinen ohjausryhmä on palkinnut Nurmeksen kaupunginkirjaston Sytytä lukuinto -hankkeen Perhekeskuskehittäjä-tunnustuksella. Kirjaston palkinto tuli sarjassa, jossa arvioitiin eri tahojen välistä yhteistyötä.

– Ihan mahtavaltahan tämä tuntuu, kun tunnustus tulee yhteistyökumppanin puolelta, sanoo hanketyöntekijä Anna Heikkinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Sytytä lukuinto -hanke on huomioitu myös kirjastoalalla. Heikkinen oli kesällä esittelemässä Nurmeksen mallia valtakunnallisilla kirjastopäivillä Helsingissä.

– Sytytä lukuinto -hanke on todella innostava hanke, ja malli on leviämässä muuallekin Vaara-kirjastoihin, sanoo palvelupäällikkö Iija den Herder Siun soten lapsiperheiden ennaltaehkäisevistä palveluista.

Sytytä lukuinto -hanke ryhtyi kampanjoimaan lapsiperheiden lukuharrastuksen puolesta vuonna 2018 Itä-Suomen aluehallintovirastolta saadun 13 000 euron avustuksen siivittämänä.

Kun hanketta aloitettiin, Heikkinen ei vielä tiennyt, mihin se johtaisi. Hankkeella on ollut omanlainen polkunsa, joka on johtanut sellaisiin käytäntöihin, joita ei todennäköisesti ole muualla.

Kirjastossa ei tyydytty odottelemaan, että lapsiperheet tulisivat kirjastoon, vaan lähdettiin aktiivisesti tarjoamaan kirjaston palveluita, sinne, missä lapsiperheet liikkuvat. Yhteistyökumppaneiksi tulivat Pikku-Kaarlen päiväkodin avoin päiväkoti ja neuvola. Kirjasto otti käyttöön pop-up-mallin.

Nurmeksen kirjaston työ alle kouluikäisten lasten parissa jatkuu, sillä se on saanut 28 000 euron avustuksen Lukemattomia tarinoita perheille -hankkeeseen.

– Ja Sytytä lukuinto -hankkeen toimintamallit jäävät elämään. Emme tietenkään lopeta niitä hankkeen loppuessa, Heikkinen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta