Julkaistu 
Marianne Haverinen

Kuvat: Paikalliset tutustuivat Mujejärven uuteen sääasemaan – "On kyllä komee laitos"

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Kurri esitteli sääasemaa. Marianne Haverinen Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Kurri esitteli sääasemaa.

Nurmeksen Mujejärvelle syksyn aikana noussut sääasema tuottaa uutta tietoa koko itäisen Suomen säästä. Kirkkaalla kelillä tutka ulottuu jopa 250 kilometriin, melkein Vienanmerelle saakka.

Tutka tarkentaa etenkin lähituntien ennusteita, kun taas pidemmät ennusteet tehdään laskennallisilla säämalleilla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Tällä voi ennustaa 1–5 tunnin päähän. Meteorologi voi nähdä, että esimerkiksi ukkonen on jossain kehittymässä, ja pystyy sen perusteella ennustamaan, mihin rintama on siirtymässä ja millä aikataululla. Itse tutka ei kuitenkaan tee ennustetta, vaan se havainnoi vain senhetkistä säätilaa, avaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Kurri.

Sääasemaan sai käydä tutustumassa viime viikon keskiviikkona Ilmatieteen laitoksen opastuksella. Kurri kertoo, että paikalla kävi arviolta viitisenkymmentä ihmistä.

Kurri kertoo kävijämäärän olleen iloinen yllätys, sillä tapahtumaa ei juurikaan mainostettu. Torniin ei mahdu kerrallaan isoja ryhmiä, joten isompi kävijämäärä olisi tarkoittanut kävijöille pitkiä jonotusaikoja.

Kiivettävänään ihmisillä oli 128 rappusta, jos mieluili huipulle asti. Näin laskivat Irma Niskanen ja Arja Heikkinen.

– Eihän tässä edes hengästytty! Niskanen vähätteli urakkaa.

Maija Savolainen puolestaan kertoi kiivenneensä puoliväliin, kunnes korkeanpaikankammo otti niskalenkkiotteen. Rappuset olivat nimittäin läpinäkyvät ritilät – ja kapeat.

– Kaide oli hyvä, siinä sai roikkua. Tuntui, että happi loppuu, että pyörryn kohta. Olisin kyllä halunnut mennä ylös asti, olisin halunnut nähdä sen laitteiston.

Savolainen kertoi tulleensa katsomaan sääasemaa, koska häntä ylipäätään kiinnostaa luonto kuvausharrastuksensa kautta.

– On kyllä komee laitos! Hyvä, että tuli meidän lähelle eikä Kuhmoon, minne sitä oli kuulemma suunniteltu.

Kuvat: Marianne Haverinen

Kommentoi

Hae sivuilta