Julkaistu 
Tuire Haverinen

Uusi kirjastoauto kiikarissa – Nurmes aikoo hakea valtionavustusta

Nykyisellä kirjastoautolla ikää on jo 21 vuotta . Tuire Haverinen Nykyisellä kirjastoautolla ikää on jo 21 vuotta .

Uuden kirjastoauton hankinta on noussut jälleen esiin Nurmeksessa. Hyvinvointilautakunta päätti tiistaina, että uuden kirjastoauton hankintaan haetaan valtionavustusta heti, kun aluehallintovirasto (avi) avaa avustusportaalin.

– Portaalin pitäisi avautua tämän vuoden puolella, jopa jo ensi viikolla. Hakuaikaa olisi joulukuu, kertoo hyvinvointijohtaja Petri Moilanen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kirjastoautojen hankintaan tarkoitettu valtionavustus on ollut tauolla jo useamman vuoden, mutta valtion talousarviossa kirjastoautoille on esitetty miljoonan euron määrärahaa ensi vuodelle.

– Miljoonahan ei ole huikea summa, mutta meillä on hyvät perusteet. Kuntaliitoksen myötä asiakaskunta on suurempi ja palvelua on tarjottava laajemmalla alueella, Moilanen toteaa.

Nykyisellä kirjastoautolla ikää on jo 21 vuotta ja kilometrejä takana 500 000. Auto on hyvin huonokuntoinen, ja sen korjaamiseen on käytetty kahden viime vuoden aikana yli 13 000 euroa.

– Auto on tulossa tiensä päähän. Se on usein nosturin päällä, mistä seuraa vuorojen perumista. Korjauksia ei ole enää mitään järkeä tehdä. Jos palvelua aiotaan jatkaa, jotain pitää tehdä, Moilanen sanoo.

Uusi auto maksaa Moilasen mukaan 300 000–350 000 euroa. Valtionavustusta autoihin saadaan yleensä 25–35 prosenttia.

Kuntaliitoksen myötä kirjastoauton palvelut ulotetaan myös Valtimolle. Moilasen mukaan reittien suunnittelu aloitetaan heti vuodenvaihteessa ja tavoitteena on, että uusi reitistö on käytössä ensi syksynä.

Tällä hetkellä kirjastoauto liikennöi yhdessä vuorossa viitenä päivänä viikossa ja palvelee kuntalaisia Nurmeksen haja-asutusalueella ja taajamassa. Aamupäivisin kirjasto käy kouluilla ja päiväkodeilla ja iltapäivisin eri puolilla taajamaa ja kylillä. Moilasen mukaan vuoroja ei ole tiedossa lisää, joten Nurmeksen pysäkkejä joudutaan vähentämään.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulla on aina ollut useita mielenkiinnonkohteita. Teatteri, lukeminen, kielet, kirjoittaminen ja ruoanlaitto, muutaman mainitakseni. Kuullessani uud...
Minusta jokaisen pitäisi edes joskus viettää ihan oikeaa lomaa. Ei siis niin, että on suunnitellut viikon täyteen grillijuhlia, veneretkiä ja mökkioly...
Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...