Julkaistu 
Tuire Haverinen

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi tasan 90 vuotta sitten

Ylä-Karjala-lehden henkilökunta kävi tänään tiistaina sytyttämässä kynttilät Iivari, Helmi ja Jorma Partasen haudoille. Anu Saarelainen Ylä-Karjala-lehden henkilökunta kävi tänään tiistaina sytyttämässä kynttilät Iivari, Helmi ja Jorma Partasen haudoille.

Ylä-Karjalalla on tänään paljon aihetta juhlaan, sillä lehden 90-vuotisjuhlavuosi huipentuu tähän päivään 3. joulukuuta. Tällä päivämäärällä tasan 90 vuotta sitten lehden perustaja ja päätoimittaja Iivari Partanen julkaisi ensimmäisen numeron Nurmeksen Sanomia. Lehden nimi muuttui Ylä-Karjalaksi vuonna 1965.

Merkkipaalu on merkittävä myös siksi, että Ylä-Karjala on Pohjois-Karjalan vanhin edelleen ilmestyvä paikallislehti. Vielä 1950-luvun alussakaan Parikka–Pieksämäki–Nilsiä-linjan itäpuolella ei ilmestynyt muita paikallislehtiä (Suomen Lehdistön historia 4).

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Nurmeksen Sanomien ensimmäinen numero oli broadsheet-kokoinen ja 4-sivuinen. Ylä-Karjalan arkistoista löytyvästä versiosta osa on valitettavasti tuhoutunut, mutta jotain ensimmäisen numeron sisällöstä voi sentään päätellä.

Lehdessä on kerrottu esimerkiksi erilaisista kokouksista, kuten Valtimon oriyhdistyksen kokouksesta ja Valtimon kirkonkylän osuuskassan syyskokouksesta. Pielisjärven kunta oli ostanut kaksi maapalaa maksaen kummastakin 60 000 markkaa. Lisäksi joku kertoo omakohtaisia kokemuksia siitä, kuinka hän on lähtenyt Sivakkaan kokoamaan tilaajia vastasyntyneelle Nurmeksen Sanomille. Tilauksia tuli ainakin puolenkymmentä.

Lehdessä on myös ilmoituksia. Nahkojen ostajat saapuvat Nurmekseen 14. joulukuuta, ja jouluostokset kehotetaan tekemään Nurmeksen kirjakaupasta. Lotta Svärdin Nurmeksen paikallisosasto mainostaa arvokasta ohjelmaa sisältävää itsenäisyysjuhlaa 6. joulukuuta. Myös Maaseudun Tulevaisuus on laittanut tilaustarjouksensa lehteen.

Kommentoi

Hae sivuilta