Julkaistu 
Henri Jokela

Vuosi vaihtuu patojen välkkeessä – ilotulitteita paukutellessa pitää kuitenkin muistaa niiden turvallinen käyttö

Marko Nevalainen (vas.) pakkaa Mervi Salmelalle ja Juho Laatikaiselle ilotulitteita. Salmela ja Laatikainen tulivat rakettiostoksille Kajaanista. Henri Jokela Marko Nevalainen (vas.) pakkaa Mervi Salmelalle ja Juho Laatikaiselle ilotulitteita. Salmela ja Laatikainen tulivat rakettiostoksille Kajaanista.

Vuodenvaihdetta juhlitaan perinteisesti ilotulitteiden väriloiston ja paukkeen säestyksellä. Rakettimyynti alkoi perjantaina, ja ilotulitteita saa myydä uudenvuodenaattoon asti. Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona kello 18–02 välisenä aikana.

Jahtikampe Nevalaisen yrittäjä Marko Nevalainen kertoi perjantaina, että jo aamupäivään mennessä raketinostajia oli liikkeellä melko mukavasti. Viime vuosien tapaan padat tuntuvat kiinnostavan uudenvuoden juhlijoita. Vuosien saatossa ilotulitepatojen koko on jatkuvasti kasvanut.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Täällä myös perinteiset keppiraketit ovat edelleen suosittuja. Padat ovat kyllä huimasti kasvaneet, isoja on kaupan. Suurimmissa on puolitoista kiloa ruutia.

Patojen suosion tiesi myös K-Rauta Naumasella ilotulitemyynnistä vastaava Jukka Turunen.

– Ainakin viime vuonna padat tekivät kauppansa. Veikkaisin, että samoin tänäkin vuonna.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa uudenvuoden juhlijoita ilotulitteiden turvallisesta käytöstä. Ilotulitetta ei koskaan saa suunnata kohti ihmisiä, eläimiä tai rakennuksia, eikä ilotulitteita saa mennä omatoimisesti yhdistelemään tai muuntelemaan.

Tukesilta neuvotaan, että jos ilotulite jää suutariksi, tulitteeseen ei kannata koskea ainakaan kymmeneen minuuttiin. Suutariksi jäänyttä ilotulitetta ei saa yrittää ampua uudelleen. Räjähtämättömän ilotulitteen voi upottaa veteen vuorokaudeksi, jotta ruuti varmasti vettyy. Ilotulitteen voi sitten hävittää sekajätteen mukana. Myös käytetyt ilotulitteet kuuluvat sekajätteeseen.

Kommentoi

Hae sivuilta