Julkaistu 
Risto Kuittinen

Nurmeksen kaupunki lisää luomun käyttöä valmistuskeittiöissään – "luomu maistuu paremmalta"

Tällä hetkellä esimerkiksi Nurmeksen päiväkotien jogurtit ovat jo luomua. Risto Kuittinen Tällä hetkellä esimerkiksi Nurmeksen päiväkotien jogurtit ovat jo luomua.

Tänä vuonna Nurmeksen kaupunki aikoo lisätä lähiruoan lisäksi luomuraaka-aineiden käyttöä valmistuskeittiöissään Nurmeksen Kyrölässä ja Valtimolla.

Kaupungin ruokapalvelupäällikön Maarit Hoffrénin mukaan tavoitteen tueksi kaupunki liittyy Pohjois-Savon koulutuskuntayhtymästä lähtöisin olevaan valtakunnalliseen Portaat luomuun -ohjelmaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjelman verkkosivujen mukaan ohjelmassa on mukana vasta yksi yläkarjalainen ravintola: Puukarin Pysäkki. Ohjelmassa mukana olevat keittiöt lisäävät luomuraaka-aineiden käyttöä portaittain.

– Tavoitteena on nousta ensimmäiselle portaalle, mikä tarkoittaa, että käytettävistä ruoka-aineista 1–10 prosenttia on luomua, Hoffrén kertoo.

Hoffrenin mukaan ensimmäisen portaan kriteerien perusteella aterian valmistuksessa käytettävää luomutuotetta tai -tuoteryhmää täytyy tarjota aterian osana vähintään kaksi kertaa viikossa.

Kaikkiaan kuusiportaisen asteikon ensimmäiselle portaalle nouseminen ei vaadi vielä mahdottomia satsauksia. Hoffrénin mukaan luomuraaka-aineet tulevat ensiksi puuroihin. Jogurttien osalta luomuun on jo siirrytty.

– Helpoin esimerkki on puurohiutaleet, joissa mekin siirrytään nyt luomuhiutaleiden käyttöön heti, kun tavalliset ovat loppuneet varastosta ja päästään tilaamaan luomuhiutaleita, Hoffrén sanoo.

Ruokalista esimerkiksi palvelutaloissa päivittyy sitten luomuversioilla ruis- ja ohrapuuroista. Kaura ja neljänviljan puurot jäävät tavallisiksi versioiksi.

Hoffrénin mukaan hiutaleilla on selvä hintaero, mutta toisaalta luomu maistuu paremmalta. Ohrahiutaleen kilohinta luomuna on 1,68 euroa, kun tavallinen maksaa 0,95 euroa. Aina luomu ei kuitenkaan ole juuri tavallista kalliimpaa. Esimerkiksi aiemmin mainitussa jogurtissa hintaero oli häviävän pieni.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulla on aina ollut useita mielenkiinnonkohteita. Teatteri, lukeminen, kielet, kirjoittaminen ja ruoanlaitto, muutaman mainitakseni. Kuullessani uud...
Minusta jokaisen pitäisi edes joskus viettää ihan oikeaa lomaa. Ei siis niin, että on suunnitellut viikon täyteen grillijuhlia, veneretkiä ja mökkioly...
Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...