Julkaistu 
Heikki Rissanen

Kuukauden puheenaihe: Iskunvaimentimia ja sillanrakentajia – susipartio tehostaa salojen valvontaa

Susipartio suorittaa myös liikennevalvontaa. Kimmo Örn pysäytti salotaipaleella pilkkireissulta palaavan Niko Lehtovaaran. Heikki Rissanen Susipartio suorittaa myös liikennevalvontaa. Kimmo Örn pysäytti salotaipaleella pilkkireissulta palaavan Niko Lehtovaaran.

Peurajärventie kylpee orastavan alkukevään auringonvalossa. Edellisenä päivänä sataneella lumella ei näy hiirenhyppyä, saati isompaa lumijälkeä, vaikka Metsähallituksen erätarkastaja Tobias Peura ja Itä-Suomen poliisin vanhempi konstaapeli Kimmo Örn niitä Saramon lauman reviiriltä työkseen ovat aamupäivän aikana etsineet. Pian kuitenkin tärppää, mutta jäljet osoittautuvat varsin pian ison koiran jättämiksi.

– Ei mikään yllätys. Vaikka susista ja niiden määristä paljon puhutaan, harvempi niitä on nähnyt, Peura suhteuttaa heitettyään lenkin polveen asti ulottuvassa hangessa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Erätarkastajan ja poliisin yhteisen susipartion pääasiallinen tehtävä on pysytellä susien jäljillä, ehkäistä ennakolta susien laitonta tappamista, kerätä dna-näytteiden avulla faktatietoa susien liikkeistä ja laumojen koosta sekä kartoittaa susien aiheuttamia ongelmia. Partio avustaa tarvittaessa myös pihasusien karkotuksessa ja seuraa karkotusten vaikutusta.

Susipartion keskeisenä tehtävänä on toimia myös iskunvaimentimena ja sillanrakentajana viranomaisten ja susialueella asuvien ihmisten välillä luottamuksen palauttamiseksi.

– Ihmiset kokevat usein, että viranomaiset eivät ota heidän murheitaan tosissaan ja vähättelevät myös metsästäjien havaintoja, Örn pohjustaa.

Kaksi kuukautta sitten aloittaneen partion viisivuotinen pesti on alkumetreillä ja käytäntö hakee vielä muotoaan. Alkutalvesta partiointi painottuu lumijälkien seurantaan. Lumien sulettua toiminnan luonne muuttuu ja painottuu syksyn edetessä erävalvontaan, Peura arvioi.

– Viiden vuoden päästä ollaan viisaampia. Hyppää silloin taas kyytiin, tiedetään kertoa hankkeen vaikutuksista, kaksikko kuittaa lähemmäs kahdensadan kilometrin partiolenkin päättyneeksi.

Kommentoi

Hae sivuilta