Julkaistu 
Anu Saarelainen

Lomitusalueet suurenevat – Nurmeksen tavoitteena on yhdistää Pohjois-Karjalan ja Kainuun lomituspalvelut

Nurmes on halukas järjestämään lomituspalvelut Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Arkistokuva: Marianne Haverinen Nurmes on halukas järjestämään lomituspalvelut Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen.

Nurmes ja Liperi kilpailevat Pohjois-Karjalan maatalouslomituksen hoitamisesta. Molemmat ovat ilmoittaneet Melalle eli Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle halukkuutensa lomituspalvelujen järjestämisestä, kun Mela suurentaa lomitusalueita.

Kaupunginjohtaja Asko Saatsin mukaan Nurmes olisi luonteva valinta siksi, että Nurmes sijaitsee sopivasti kahden maakunnan rajalla. Nurmes voisi ehdotuksensa mukaan hoitaa paitsi Pohjois-Karjalan myös Kainuun lomituksen. Pohjois-Karjalan ja Kainuun lomitukset yhdistämällä saataisiin aikaan riittävän suuri yksikkö. Pohjois-Savon puolelta mukaan haluttaisiin Rautavaara.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Tämä on meille imagokysymys. Nurmes on maakunnan suurin maidontuottaja, Saatsi sanoo.

Myös Nurmeksen lomituspalvelupäällikkö Erja Pelkonen pitää yksikön saamista Nurmekseen henkisesti tärkeänä Nurmeksen maataloudelle.

– Kyllä sijoituspäätös antaisi maataloudelle piristysruiskeen, hän sanoo.

Melan tavoitteena on muodostaa 40 000–50 000 lomituspäivän lomitusalueita. Lomitusalueiden suurentaminen johtuu maidontuottajien vähenemisestä koko maassa.

– Muutos on tarpeen, että lomitusjärjestelmämme ei rapautuisi. Maatalouden rakennemuutos on ollut vauhdikasta. Lomituksen asiakasmäärä vähenee kuuden prosentin vuosivauhdilla, perustelee Melan lomitus- ja työkykyasioiden johtaja Päivi Wallin.

Esimerkiksi Pielisen Karjalassa maatalousyrittäjien lomituspäiviä oli vuonna 2018 vain 14 100 ja viime vuonna enää 12 541.

– Jo muutaman vuoden ajan on näkynyt, että lomituspalveluihin on tarpeen tehdä muutoksia, Pelkonen sanoo.

Mikäli Nurmeksen lomitusalue muodostettaisiin ja siihen liitettäisiin Liperin, Tohmajärven, Sotkamon ja Ristijärven alueet, saataisiin aikaan alue, jossa lomituspäiviä olisi noin 50 000 vuoden 2022 lomitustarvearvioon perustuen.

Kommentoi

Hae sivuilta