Julkaistu 
Risto Kuittinen

Omaisuusrikokset lisääntyivät yli 50 prosentilla Nurmeksessa – kasvu syntyi näpistyksistä

Polttoainevarkaudet työllistivät poliisia vuonna 2019. Risto Kuittinen Polttoainevarkaudet työllistivät poliisia vuonna 2019.

Poliisin näkökulmasta elämä Nurmeksen ja Valtimon alueella jatkui viime vuonna edeltävien vuosien tapaan. Rikoskomisario Kari Juntunen Nurmeksen poliisiasemalta kertoo, että vuoden 2019 tilastoista pistää silmään lähinnä omaisuusrikosten kasvu yli 80:lla tapauksella verrattuna edellisvuoteen, jolloin tapauksia oli 159. Kasvua oli yli 50 prosenttia.

– Omaisuusrikosten kasvua selittää näpistysten lisääntyminen. Rikokset ovat erilaisia myymälä- ja polttoainevarkauksia, Juntunen kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Polttoainevarkauksissa kerralla saatava rikoshyöty voi kasvaa jopa sataan euroon.

– Ainoa vaihtoehto lienee se, että polttoainetta ei voisi tankata ilman etukäteen tehtävää korttimaksua, jos polttoainevarkaudet haluttaisiin täysin estää, Juntunen arvioi.

Juntusen mukaan näpistyksiä on ollut niin paljon, että se nostaa kaikkien rikoslakirikosten määrää, vaikka esimerkiksi väkivaltarikoksissa on ollut jopa pientä laskua. Väkivaltarikosten määrä Nurmeksessa on ollut laskussa vuodesta 2015, jolloin väkivaltarikoksia tehtiin 57 kappaletta, viime vuonna vain 17.

Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin 43, joka on 9 enemmän kuin vuotta aiemmin. Vaikka poliisi ei tilastoi liikenteessä tapahtuneita huumausainerikoksia erikseen, arvelee Juntunen huumausainerikosten tilastokasvun johtuvan nimenomaan liikenteenvalvonnan yhteydessä ilmi tulleista rikoksista.

– Törkeitä huumausainerikoksia ei ollut yhtään. Joitakin kasvatusrikoksia oli, mutta suurin osa on käyttörikoksia, jotka tulevat ilmi liikenteessä, Juntunen sanoo.

Poliisin julkaisemista tilastoista puuttui Valtimon vuosikoonti tuntemattoman virheen vuoksi. Juntunen kuitenkin vakuuttaa, ettei Valtimolla ole tapahtunut suurta muutosta rikosten määrän tai laadun suhteen.

Kommentoi

Hae sivuilta