Julkaistu 
Henri Jokela

Kuin päiväkoti vasikoille – vasikkakasvattamo aloitti toimintansa Valtimolla

Vasikat tulevat oitis Outi Reinikaisen rapsuteltavaksi. Henri Jokela Vasikat tulevat oitis Outi Reinikaisen rapsuteltavaksi.

Vasikat tutustuvat uuteen tulijaan ennakkoluulottomasti Valtimolla sijaitsevalla vasikkakasvattamolla. Tiloissa toimi aiemmin Nautakarelian vasikkakasvattamo, jonka konkurssipesän Outi Reinikainen ja Pasi Hytönen ostivat puoliksi ja perustivat tilalle uuden yrityksen, Ylä-Karjalan Vasikka oy:n.

– Tämä on välikasvattamo. Vasikat tulevat meille noin kolmen viikon ikäisinä ja jatkavat matkaansa loppukasvattamoon viiden kuuden kuukauden ikäisinä. Puhutaan kolmivaihekasvatuksesta. Tämä on vasikoille vähän kuin päiväkotiaikaa, Reinikainen sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Reinikaiselle vasikkakasvattajan työssä parasta on eläinten kanssa työskentely. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka vasikat ovat veikeitä ja hyvin yksilöllisiä persoonia, ne eivät silti ole lemmikkejä.

– Joskus tulee kieltämättä pieni syyllisyyden tunne, kun käyn niitä katsomassa ja ne tulevat rapsuteltavaksi. Joitakin lellipentujakin sieltä aina tulee. Nytkin on Mustikki, joka tuntee minut ja tulee aina vaatimaan rapsutukset. Olenkin jo uhkaillut Kelokosken hevostallille, että opetan Mustikin hirnumaan ja pistän sen salaa talliin, Reinikainen viittaa naapuriyritykseen.

Viime aikojen ilmastokeskusteluissa maatalous ei ole ollut hyvässä huudossa. Keskustelu ja arvostelu eivät sinällään ärsytä Reinikaista. Enemmän häntä ärsyttävät ihmisten tietämättömyys ja se, ettei asioista viitsitä ottaa selvää.

– Meillä Suomessa asiat ovat hyvin. Vesi ja ilma ovat puhdasta. Tietotaito on korkealla tasolla, sillä tätä työtä on tehty täällä iät ajat, ja muutoksiin reagoidaan nopeasti. Suomalainen liha on maailmalla palkittua. Karjalle ei esimerkiksi syötetä antibiootteja varmuuden vuoksi, vaan tarpeen mukaan oireiden hoitamiseksi ja siinäkin on aina varoajat, Reinikainen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta