Julkaistu 
Marianne Haverinen

Nurmeksessa halutaan lisätä oman rukiin käyttöä leipomoissa – tällä hetkellä viljelyksessä vain pari hehtaaria

Porokylän Leipomon toimitusjohtaja Erik Kärki esitteli maanviljelijöille, millainen tarve leipomolla on rukiille. Marianne Haverinen Porokylän Leipomon toimitusjohtaja Erik Kärki esitteli maanviljelijöille, millainen tarve leipomolla on rukiille.

Rukiille haetaan uutta jalansijaa Pielisen Karjalasta. Nurmeksessa järjestettiin torstaina jo toinen Savonian Kasvitaito-hankkeen tilaisuus, jossa keskusteltiin paikallisen rukiin tuotannon lisäämisestä.

– Kävi ilmi, että Nurmeksessa viljellään ruista pari hehtaaria ja tarve on kaksi miljoonaa kiloa. Tässä on pieni kuilu käsillä, avasi hankkeen projektipäällikkö Jukka Ruotsalainen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hankkeen yhtenä tausta-ajatuksena on myös saada niin sanotun kenkäheinän viljelyn sijaan pellot parempaan käyttöön.

Tilaisuus oli tupaten täynnä maanviljelijöitä. Maaseutujohtaja Esko Saatsi arvelee, että yhtenä vetonaulana oli Porokylän Leipomon toimitusjohtajan Erik Kärjen esitys.

Kärki esitteli leipomonsa rukiin tarvetta, joka on jopa miljoonaa kiloa tänä vuonna. Sen lisäksi leipomo tarvitsee ruissihtijauhoa ja ruisrouhetta 370 000 kiloa.

Kärki tiedusteli viljelijöiltä, olisiko leipomon jatkossa mahdollista saada paikallista ruista. Viljelijät esittivät vastakysymyksen, onko leipomo halukas maksamaan jotain ekstraa siitä, että se voi mainostaa leiponeensa leivät paikallisesta rukiista.

– Sanoisin, että jonkin verran enemmän. Mutta eihän se voi olla radikaali ero, Kärki vastasi.

Kärki huomautti, että paikallisuuden takia ei voi kuitenkaan tinkiä laadusta. Siksi hän pitää epärealistisena sitä, että leipomo voisi tuottaa leipää sataprosenttisesti nurmeslaisesta rukiista.

– Suuria laatuvaihteluja voi olla jopa vierekkäisillä pelloilla, hän kuvailee paikallisen sadon epävarmuutta.

Kärki suunnitteleekin, että leipomo voisi ilmoittaa tuotepakkauksessa, missä prosenteissa paikallisuusaste vaihtelee minäkin vuonna.

Kommentoi

Hae sivuilta