Julkaistu    |  Päivitetty 
Anu Saarelainen

PKO aloittaa yt-neuvottelut koronatilanteen takia

Bomban ei odoteta kärsivän asiakaspulasta yhtä paljon kuin liikematkailijoiden suosimien hotellien. Jouni Turunen Bomban ei odoteta kärsivän asiakaspulasta yhtä paljon kuin liikematkailijoiden suosimien hotellien.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koronaviruksen vaikutusten takia. Koronavirustilanne vaikuttaa erityisesti matkailu- ja ravintolatoimialaan sekä liikkumiseen. Asiakasmäärät hotelleissa, ravintoloissa ja liikenneasemilla ovat vähentyneet merkittävästi, ja PKO arvioi tilanteen vaikeutuvan edelleen.

Toimitusjohtaja Juha Kivelän mukaan tilanne ei ole mitenkään erityisen vaikea Bomballa tai Kolilla. Se näkyy enemmän Joensuun ravintoloissa ja hotelleissa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Kyllä tämä koskee erityisesti liikematkailua. Bomba ja Koli ovat vapaa-ajanviettopaikkoja, joten voi käydä niin, että niissä on enemmänkin asiakkaita kuin olemme osanneet odottaa, Kivelä sanoo.

Julkiset liikuntapaikat ja myös uimahallit aiotaan sulkea, mutta kylpylöiden tilanne on edelleen epävarma.

– Olemme vähän kahden vaiheella, Kivelä sanoo.

Yhteistoimintaneuvotteluilla PKO pyrkii sopeutumaan valmiuslain mukaiseen toimintaan. Kivelän mukaan neuvottelujen ensisijainen tavoite on turvata jokaisen työntekijän toimeentulo niin hyvin kuin se on mahdollista ja varmistaa organisaation toimintakyky.
Neuvotteluissa kartoitetaan ja arvioidaan henkilöstön mahdollisuutta toimia eri työehtosopimusten piirissä, käyttää mahdollisuuksien mukaan erilaisia vapaita sekä vuosilomia tai vaihtaa lomarahoja vapaiksi.

– Lomautusten määrä pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, Kivelä kertoo.

Yt-neuvottelut koskevat koko PKO:n henkilöstöä pois lukien ne asiantuntija- ja esimiestehtävät, joita tarvitaan toiminnan koordinoimiseen.

− Työn vähenemisestä huolimatta esimerkiksi ruokakaupoissamme saattaa esiintyä myös työvoimapulaa. Tämä voisi johtua tilanteesta, jossa iso osa henkilöstöä joutuisi karanteeniin, sairastuisi yhtäaikaisesti tai jäisi kotiin esimerkiksi päiväkodin ollessa kiinni, Kivelä sanoo.

Neuvotteluissa selvitetään esimerkiksi työntekijöiden valmiutta siirtyä väliaikaisesti esimerkiksi ravintolatyöstä ruokakauppaa. Lomautuksia pyritään välttämään myös hyödyntämällä työehtosopimuksessa olevia mahdollisuuksia työaikajoustoihin.

Kommentoi

Hae sivuilta