Julkaistu 
Heikki Rissanen

Poikkeusjuoksutus aloitettiin Kaltimon voimalaitoksella – Pielinen nousee silti puolisen metriä

Pielisen pinta nousee kohisten ja rannoilla on syytä varautua kevättulviin. Arkistokuva: Marianne Haverinen Pielisen pinta nousee kohisten ja rannoilla on syytä varautua kevättulviin.

Vanha kansa tiesi, että maalis maata näyttää, ainakin kaivonpohjalta, mikä tänä keväänä ei pitäne paikkaansa. Järvien ja jokien rannoillakaan maata ei ole viime syksyn lailla näkyvissä, vaan altaat ja joenuomat ovat loppusyksyn ja talven sateista täyttyneet ääriään myöten.

Maaliskuun lopussa Pielisen pinta oli vuonna 1912 alkaneen mittaushistoriansa korkeimmalla tasolla, mitä maaliskuussa on mitattu. N60-järjestelmässä mitattu 94,09 metriä merenpinnasta on reilut 70 senttiä maaliskuun lopun keskiarvolukemaa korkeammalla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Muutos viime syksyyn on dramaattinen, tulkitsee Pohjois-Karjalan ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Teppo Linjama tilastoja.

Ely-keskus on varautunut tavanomaisia suurempiin kevättulviin aloittamalla kuluvalla viikolla Pielisjoen poikkeusjuoksutukset. Luonnonmukainen virtaama joessa on nyt 300 kuutiometriä sekunnissa, kun se keskimäärin maaliskuun lopulla on alle kaksisataa kuutiometriä sekunnissa.

Ohijuoksutus Kaltimon voimalaitoksella aloitettiin alkuviikosta ja sitä lisätään pikkuhiljaa niin, että loppuviikosta juoksutetaan 400 kuutiometriä sekunnissa.

Linjama arvioi vedenpinnan nousevan nykyisestä vielä noin puoli metriä. Poikkeusjuoksutusta jatketaan tarpeen mukaan tulvahuipun taltuttamiseksi. Tulvan ennustetaan olevan pahimmillaan toukokuun loppupuolella ja kestävän kesäkuun puolelle asti.

– Kyllä nyt on korkea aika nostaa veneet ja mahdollisesti laiturit ylös, vesitalousasiantuntija kehottaa rantojen asukkaita.

Kommentoi

Hae sivuilta