Julkaistu 
Heikki Rissanen

Hirvikanta hiipunut rauhoitusrajoille Nurmeksessa – "Ei ole pakko ampua heti ensimmäiseen vilahdukseen"

Jokaisella metsästäjällä on vastuunsa hirvikannan säätelyssä. Aihekuva: Mikko Ahvenainen Jokaisella metsästäjällä on vastuunsa hirvikannan säätelyssä.

Nurmeksen hirvikanta on ollut laskusuunnassa jo neljänä vuonna peräkkäin, mikä näkyy roimana pudotuksena pyyntilupien määrässä tulevalle jahtikaudelle. Hirvitalousalue PK1 suosittelee Ylä-Karjalan riistanhoitoyhdistyksen alueelle 111 pyyntilupaa, minkä riistanhoitoyhdistyksen hallitus hyväksyi viime viikolla.

Edellisellä kaudella Nurmeksen ja Valtimon alueella pyyntilupia myönnettiin yhteensä 131. Riistakeskus vahvistaa lopullisten lupien määrän kesällä hirviseurojen ja -seurueiden hakemusten perusteella.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tulevan kauden hirviverotussuositusten mukaiset 111 pyyntilupaa mahdollistaa 131 yksilön kaadon. Suositus on urosvoittoisessa metsästyksessä siten, että luvista 60 kohdistuisi uroksiin, 31 aikuisiin naaraisiin ja 40 vasoihin.

– Suositus on samansuuntainen kuin viime kaudella, eli painopiste urosvoittoisessa metsästyksessä. Tilanne meni viime kaudella kuitenkin päinvastaisesti ja metsästys painottui naaraisiin. Toivottavasti suosituksia noudatetaan nyt tarkemmin. Jos näin ei käy, se johtaa kannan vääristymään, tulkitsee riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Terho Okkonen suosituksia.

Hirvikannan vääristymä puolestaan voi johtaa metsästysrajoituksiin.

Hirvikannan tasaiseen alenemiseen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kortelainen näkee kaksi syytä. Petokannan kasvun sekä osittain siitä johtuvan metsästyssuosituksista lipeämiseen.

– Syynä voi olla alueen vahva petotilanne: koiria ei vaarannettu liikaa, vaan ammuttiin ensimmäinen luvallinen eläin sukupuoleen katsomatta.

– Riistanhoitoyhdistys ei voi kädestä pitäen neuvoa, antaa vain suosituksia. Se on yksittäinen metsästäjä, joka viime lopussa liipaisinta puristaa. Ei ole pakko ampua heti ensimmäiseen vilahdukseen, Kortelainen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta