Julkaistu 
Marianne Haverinen

Tuplasti lomautuksia – selkeimmin koronapandemia on kurittanut palvelualoja

Kuvituskuva. Arkistokuva: Jukka Räsänen Kuvituskuva.

Koronaviruspandemia näkyy jo Nurmeksen työttömyystilastoissa. Maaliskuun lopussa lomautusten määrä oli kaksinkertaistunut vuoden takaisesta.

Nurmeksessa koronan alkurysäys sai aikaan kuitenkin vähemmän vahinkoa kuin maakunnassa keskimäärin. Vain Lieksassa, Tohmajärvellä ja Ilomantsissa on selvitty loivemmalla työttömyyskäyrällä. Kun Nurmeksessa työttömyys nousi lomautukset mukaan luettuna 18 prosenttia, koko maakunnassa se nousi 24 prosenttia.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Te-toimistolla syyksi arvellaan sitä, että Nurmeksessa ei ole niin suuria yrityksiä, jotka voisivat tehdä massalomautuksia

– Nurmeksessa yritykset ovat vähän pienempiä ja toimivat laajemmalla sektorilla. Meillä lomautuksia voi tulla kerrallaan parille, muutamalle ihmiselle, Juha Soininen Nurmeksen te-toimistosta sanoo.

Pikesin toimitusjohtaja Minna Heikkinen huomauttaa, että Nurmeksessa on myös paljon perheyrityksiä, joissa lomautuksiin ja irtisanomisiin ei lähdetä yhtä herkästi kuin suuryhtiöissä. Heikkinen pelkääkin, että Nurmeksessa koronan seuraukset voivat näkyä viiveellä.

– Teollisuudessa on alkanut olla reagointia vasta maaliskuun loppupuolella, hän toteaa.

Soinisen mukaan ylipäätään Pohjois-Karjalassa koronan seuraukset näkyvät hieman viiveellä muuhun maahan nähden. Hän uskoo, että huhtikuun tilastot ovat paljon synkemmät.

Selkeimmin korona näyttää kurittaneen palvelualoja. Nurmeksessa naisten työttömyys on lisääntynyt selvästi enemmän kuin miesten.

– Ravintola- ja matkailutoimialoihin korona on iskenyt eniten, ja ne ovat aika naisvaltaisia aloja, Heikkinen pohtii syyksi.

Kommentoi

Hae sivuilta