Julkaistu 
Heikki Rissanen

Pitkä ja ansiokas ura huipentui – Mauri Mahlavuorelle myönnettiin Director cantus -arvonimi

Kuoro ja oma ääni ovat kanttori Mauri Mahlavuoren instrumentteja. Arkistokuva Valtimon rintamaveteraanien joulujuhlasta vuodelta 2019. Arkistokuva: Henri Jokela Kuoro ja oma ääni ovat kanttori Mauri Mahlavuoren instrumentteja. Arkistokuva Valtimon rintamaveteraanien joulujuhlasta vuodelta 2019.

Seitsemän vuotta sitten Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan kanttorin virasta eläkkeelle jääneen Mauri Mahlavuoren pitkä ja ansiokas ura huipentui Kuopion ja Karjalan hiippakunnan piispa Arsenin myöntämään Director cantus -arvonimeen. Dir. cant., suomennettuna laulun johtaja, on Suomen valtion virallinen arvonimi, joka myönnetään kanttorille ansiokkaasta palvelusta.

– Se tuli täysin yllätyksenä. Joensuussa asuva tyttö lähetti pääsiäisen alla onnitteluviestin ja ihmettelin, että mistähän syystä. Oli lukenut sen kirkkohallinnon nettisivuilta. Virallinen nimitys tuli pääsiäisen jälkeen postissa, Mahlavuori kertaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Valtimolla syntyneelle kanttorille ehti karttua työvuosia liki 41, viimeisin pesti Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan kanttorina reilut 30 vuotta. Jo uransa alkuaikoina Mahlavuori oli seurakunnan kanttorina pari vuotta Nurmeksessa. Työ vei Kemin kautta Varkauteen, josta hän palasi Nurmekseen vuonna 1981.

Mahlavuoren ansiot ovat kuorotoiminnassa, johtajana sekä kuorolaulajana.

– Kuoron johtaminen ja oma ääni ovat ortodoksisen seurakunnan kanttorin instrumentteja. Kun saa äänet soimaan yhteen ilman instrumentteja, siinä on puhtaasti kuoron voima. Soittajana olen vain harjoittelupianisti. Harjoituksissa soitan, mutta kuorotoiminta ja laulu ovat olleet päälajini, Mahlavuori maalailee.

Mahlavuoren kuorotoiminta on jatkunut myös eläkkeelle jäämisen jälkeen. Hän on mukana kolmessa kuorossa, oman seurakunnan kirkkokuoron lisäksi Nurmeksen Musiikkiyhdistyksen Mieskuorossa ja Valtimon perinteikkäässä Lauluset-kuorossa. Laulusten oli tarkoitus äänittää kesän aikana karjalankielinen, Markku Köntän sovittama Laulusten Laulusilta -levy, mutta levytys siirtyi koronan vuoksi tuonnemmaksi.

Kommentoi

Hae sivuilta