Julkaistu 
Risto Kuittinen

Televisiokuva kirkastui – Nurmeksen ja Valtimon täytelähettimet teräväpiirtoaikaan

Digitan asentajat olivat Pajukoskella perjantaina. Risto Kuittinen Digitan asentajat olivat Pajukoskella perjantaina.

Maanpäällisen antennitelevision seuraava kehitysaskel on saapumaisillaan myös Ylä-Karjalaan, kun Kolin ja Vuokatin lähetysmastot alkoivat huhtikuun alussa lähettää Ylen kanavia teräväpiirtolähetyksinä.

Viime viikolla myös Valtimon Pajukoskella ja Nurmeksen Kortevaaralla ja Konnanvaaralla sijaitsevat täytelähettimet alkoivat lähettää teräväpiirtokanavat sisältävää kanavanippu B:tä. Täytelähettimet paikkaavat päälähettimiltä piiloon jääneitä katvepaikkoja.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Teräväpiirtoon kykeneviä televisioita on ollut kaupan jo yli vuosikymmenen, mutta vanhemmista laitteista puuttuu lähetysten vastaanottamiseen vaadittava DVB-T2-viritin.

– Karkeasti sanottuna T2-viritin löytyy useimmista vuoden 2015 jälkeen valmistetuista televisioista. Jos on kymmenen vuotta vanha televisio, todennäköisesti viritintä ei siitä löydy. Arviolta varmaan puolella ihmisistä on T2-viritin, sanoo Nurmeksen Veikon Koneen myymäläpäällikkö Kari Korhonen.

Korhosen mukaan omakotitaloasuja voi testata teräväpiirtolähetysten näkymisen helposti virittämällä televisio uudelleen. Jos kanavapaikoilla 21, 22 ja 25 näkyy lähetys, on televisio valmis tulevaisuuden lähetyksille. Jos kuvaa ei näy, kiire kaupoille ei ole vielä, sillä vanhanmallisiakin lähetyksiä lähetetään eetteriin.

– Rivi- ja kerrostaloasujilla viritystarpeita voi olla enemmän. Yhteinen antennikeskus voi vaatia uudelleenohjelmointia tai muutostöitä, jotta teräväpiirtokanavat alkavat näkyä, Korhonen sanoo.

Tällä hetkellä Digita neuvottelee tv-kanavien kanssa teräväpiirtolähetysten laajentamisesta, mutta aikataulua muiden kuin Yleisradion kanavien teräväpiirtosiirtymälle ei ole olemassa.

– Peruslaatuiset kanavat tulevat säilymään toistaiseksi, sanoo liiketoimintapäällikkö Jani Saari Digitalta.Kommentoi

Hae sivuilta