Julkaistu 
Tuire Haverinen

Koskettaa ei edelleenkään saa – hoivakoteihin luovia tapaamispaikkoja

Rauha Nykänen on tyytyväinen Ystävänpysäkille perustettuun tapaamispaikkaan, jossa hän pystyy näkemään miehensä Toivo Nykäsen ja puhumaan tälle. Tuire Haverinen Rauha Nykänen on tyytyväinen Ystävänpysäkille perustettuun tapaamispaikkaan, jossa hän pystyy näkemään miehensä Toivo Nykäsen ja puhumaan tälle.

– Toivo, katso tänne päin Toivo. Niin, Rauha tässä. Kun tulin tähän, kyllä Toivo heti tunnisti äänestä, että minä olen tässä, Rauha Nykänen kertoo katsoessaan samalla miestään Toivo Nykästä pleksin läpi Ystävänpysäkillä.

Kun koronavirus sulki hoivakotien ovet muutama kuukausi sitten, Nurmeskodissa asuva Toivo Nykänen ja hänen vaimonsa Rauha Nykänen eivät käytännössä tavanneet toisiaan ollenkaan. Puhelinkaan ei auttanut, sillä Toivo Nykänen ei enää pysty puhumaan puhelimessa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt muutaman viikon sisään tapaamiskertoja on kertynyt jo useampia, kun Ystävänpysäkille pystytettiin äitienpäivän aikoihin pleksi, jonka läpi Nurmeskodin asukkaat ja heidän omaisensa voivat nähdä toisiaan. Koskettaa ei edelleenkään saa, sen estää koko oviaukon kokoinen pleksi, mutta puheyhteyttä avitetaan kuulokejärjestelmällä.

– Tämä on ollut todella hyvä, tykkään kyllä tästä. Täällä on lämmin, eikä kukaan vilustu. Nyt kun tulisi vielä kauniita, lämpimiä säitä, niin pääsisimme uloskin, Rauha Nykänen kiittelee.

Myös muissa Nurmeksen hoivakodeissa on kehitelty toukokuun aikana luovia tapaamispaikkoja asukkaille ja heidän omaisilleen. Attendon yksiköissä Kotiniemessä ja Kotirinteessä on pystytetty tapaamispaikkoja tuulikaappeihin. Kotorannan Haapajärven puoleiseen päätyyn taas on pystytetty teltta, jonne sijoitettu pöytä on halkaistu kahtia koko pöydän levyisellä pleksillä. Myös Välskäriin on tarkoitus tehdä samanlainen järjestely.

Kyrölässä ei erillisiä tapaamispaikkoja ole ryhdytty rakentamaan, vaikka niistä onkin käyty keskustelua.

– Totesimme, että erilliselle tapaamispaikalle ei ole tarvetta, koska meillä on parvekkeita ja katettuja terasseja, joiden alla ja vieressä omaiset ovat käyneet koko ajan tapaamassa asukkaita, sanoo palveluesimies Anne Nurmikanta.

Kommentoi

Hae sivuilta