Julkaistu 
Heikki Rissanen

Uusi laki ja uudet kujeet – Nurmeksessa tiemerkintöjä uudistetaan juhannuksen jälkeen

Keltainen sulkuviiva katoaa katukuvasta ja vaihtuu valkoiseksi kolmen vuoden siirtymäajalla kaikilla teillä. Risto Kuittinen Keltainen sulkuviiva katoaa katukuvasta ja vaihtuu valkoiseksi kolmen vuoden siirtymäajalla kaikilla teillä.

Kesäkuun alussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki toi tukun muutoksia ja uusia liikennemerkkejä tieliikenteeseen. Ensimmäisenä muutokset näkyvät taajamaliikenteessä, kun laki sallii pysäyttää tai pysäköidä auton myös vastaantulevien kaistan reunaan tien vasemmalle puolelle. Myös sulkuviivojen värit vaihtuvat ja talvirengassäännöt muuttuvat joustavammiksi.

Sulkuviivojen vaihtaminen keltaisesta valkoiseksi alkoi Pohjois-Savon ely-keskuksen alueella, johon Pohjois-Karjalan tiehoitokin kuuluu, päällystystöiden yhteydessä kesäkuun alusta alkaen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Tiemerkintäkoneet ovat nyt Etelä-Savon alueella, jossa päällystöihin päästiin Pohjois-Savoa ja Pohjois-Karjalaa aiemmin. Värin vaihtaminen etenee myös kunnostusmaalausten yhteydessä sitä mukaa, kun kalustoa vapautuu, aikatauluttaa Pohjois-Savon ely-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntija Maarit Kauppinen.

Kaikkiaan ely-keskuksen alueella on vaihdettavaa sulkuviivaa noin 7 500 tiekilometrillä. Vaihtourakka jakautuu kolmelle vuodelle.

– Nurmeksen korkeudella ensimmäiset uudet tiemerkinnät tehtäneen tänä kesänä kesä–heinäkuun vaihteessa, Kauppinen arvioi.

Nurmeksen uudessa kiertoliittymässä tieliikennelaki huomioitiin etupainotteisesti. Liikenneympyrässä sulkuviiva merkittiin tiehen valkoisella massamerkinnällä, joka maalattiin keltaisella. Keltainen maali kuluu siirtymäajan aikana puhki ja paljastaa alla olevan vaalean massaviivan.

Uusiin liikennemerkkeihin siirrytään pääsääntöisesti kymmenen vuoden siirtymäajalla. Tänä kesänä vaihdettavia merkkejä ovat moottoriteille tuleva yhdistetty jalankulun, pyöräilyn ja mopolla ajon kieltävä merkki. Myös ohituskiellon päättymisestä ilmoittavat merkit asennetaan kesän aikana kaikille teille.

Henkilö- tai pakettiauton sekä siihen kytketyn, enintään 750 kilon painoisen kevytperävaunun tai venetrailerin yhdistelmän suurin sallittu nopeus on jatkossa 100 kilometriä tunnissa. Pakettiautoilta ja enintään 3 500 kilon matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6.2020.

  • Tuo helpotuksia tai kiristyksiä monelle osa-alueelle.
  • Jotkin nopeusrajoitukset muuttuvat ja joillekin teille voidaan asettaa vähimmäisnopeus.
  • Rikesakkojen sijaan vähäisistä rikkomuksista voidaan jatkossa määrätä liikennevirhemaksuja.
  • Uusia liikennemerkkejä tulee käyttöön noin 50.
  • Muuttuvissa merkeissä on pääosin kymmenen vuoden siirtymäaika muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kommentoi

Hae sivuilta