Julkaistu 
Henri Jokela

Uusia malleja suden karkottamiseen – petoaita-avustus ei ole kiinnostanut Ylä-Karjalassa

Petoaitojen rakentamiseen on saatavilla tukea. Arkistokuva: Juha Inkinen Petoaitojen rakentamiseen on saatavilla tukea.

Susilife-hanke tuo maailmalta Suomeen uusia menetelmiä kotieläinten suojaamiseksi metsänpedoilta ja testaa niitä kotimaisissa olosuhteissa. Riistakeskuksen hankekoordinaattori Mari Tikkunen sanoo, että nyt tavoitellaan eläintiloja, joilla on riski petovahingoille ja halukkuutta suojata kotieläimiä esimerkiksi petoaidalla tai testata muita suojauskeinoja. Tikkusen mukaan eläintiloilta on ollut kiinnostusta petoaitaan jonkin verran, mutta yhteydenotot ovat painottuneet enemmän Lounais- ja Länsi-Suomeen. Ylä-Karjalasta yhteydenottoja on tullut vain muutamia.

Tikkunen arvelee yhteydenottojen vähyyden syyksi sitä, että Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa susien kanssa on jo aikojen saatossa opittu elämään.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Petoaitoihin on käytössä tänä vuonna rahaa riistakeskuksella noin 500 000 euroa ja Susilifella noin 200 000 euroa, eli tämä vuosi näyttää aitojen suhteen hyvältä hakijoiden kannalta.

Jos petoaidalle on tarvetta, Tikkunen kehottaa ottamaan yhteyttä Suomen riistakeskuksen hankesuunnittelijoihin.

– Suunnittelijan kanssa kierretään laitumet ja kartoitetaan suojauksen tarve ja samalla katsotaan, mitä suojausvaihtoehtoja olisi tarjolla. Sitten tehdään suojaussuunnitelma.

Petoaita itsessään ei maksa tilalliselle mitään. Aidan pystytys ja kunnossapito jäävät tilallisen hoidettavaksi.

Susilife-hankkeessa on haettu petojen karkottamisen malleja myös ulkomailta. Petoaidan lisäksi kotieläinten suojaamisessa voidaan käyttää esimerkiksi liikettä, valoja, ääniä tai lippusiimaa. Etelä-Euroopassa kotieläinten suojaamisessa käytetään laumanvartijakoiria. Susilife-hanke kestää viisi vuotta, jonka aikana eri suojausmenetelmien tehoa seurataan suomalaisilla eläintiloilla.

– Testaamme, mitkä näistä muualla käytössä olevista karkotusmenetelmistä sopisivat Suomen olosuhteisiin. Tuomme tilallisille lisää keinoja suojata eläimiään, kun susia liikkuu tilan läheisyydessä Tikkunen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta