Julkaistu 
Marianne Haverinen

Taistelu Nurmeksen yövastaanotosta näyttää ratkenneen – Avilta viimeinen niitti

Lääkärin yövastaanotto joudutaan näillä näkymin lakkauttamaan Nurmeksen terveysasemalla lainvastaisena. Marianne Haverinen Lääkärin yövastaanotto joudutaan näillä näkymin lakkauttamaan Nurmeksen terveysasemalla lainvastaisena.

Keväällä alkanut taistelu Nurmeksen lääkäriyövastaanoton säilyttämiseksi alkaa olla päätöksessään. Ratkaisevaan rooliin on noussut Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi), joka uhkaa määrätä yöpäivystyksen lakkautettavaksi uhkasakon nojalla, jos päivystystä vielä jatketaan.

Avi katsoo, että lääkärin yövastaanotto on lainvastaista. Koska laki ei tunne yöaikaista kiireellistä vastaanottotoimintaa, avi katsoo sen olevan päivystyksellistä toimintaa, johon tulisi hakea poikkeuslupa. Avi perustelee kantaansa myös potilasturvallisuudella, sillä se pelkää hoidon alun viivästyvän, jos ensihoitoa tarvitse henkilö hakeutuu ensin lääkärin yövastaanotolle.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Asia tulee Siun soten yhtymähallituksen käsittelyyn keskiviikkona. Kuntayhtymän toimitusjohtaja esittää, että Nurmeksen yövastaanotto lakkautetaan.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen kertoo, ettei hallituksella oikeastaan ole vaihtoehtoja. Se voisi hakea Nurmeksen terveysasemalle poikkeuslupaa lainmukaiseen päivystykseen, mutta se tulisi niin kalliiksi, ettei sitä pidetä vaihtoehtona. Päivystys vaatisi röntgenin ja laboratorion pitämistä auki.

Yhtenä vaihtoehtona olisi myös ostaa Nurmeksen yövastaanotolle lisäaikaa ottamalla uhkasakko vastaan. Kämäräisen mukaan sakosta voisi tehdä valituksen, joka viivästyttäisi prosessia vuoden tai pari.

– Senkin jälkeen olisi yhä laiton tilanne, ja taas tulisi uutta uhkasakkoa, hän toteaa.

– Nyt joutuu vain heikompi nöyrtymään, nyrkki taskussa, hän sanoo ainoaksi vaihtoehdoksi.

Kommentoi

Hae sivuilta