Julkaistu 
Marianne Haverinen

Susikanta pieneni Nurmeksessa – Vuoden sisään uusia pentueita voi syntyä jopa kolme

Nurmeksessa susikanta on vuoden mittaan pienentynyt, mutta tilanne saattaa korjaantua ensi kevään pennuilla. Kuva on otettu Ähtärin eläintarhasta. Marko Haverinen Nurmeksessa susikanta on vuoden mittaan pienentynyt, mutta tilanne saattaa korjaantua ensi kevään pennuilla. Kuva on otettu Ähtärin eläintarhasta.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) juuri julkaisemassa suden kanta-arviossa Nurmeksen susimäärä on vain kahdeksan yksilöä. Määrä on pudonnut reilusti edellisestä vuodesta, jolloin susia arvioitiin liikkuvan Nurmeksen reviireillä vähintään 13. Reviirien määrä on pysynyt kolmena.

Suurimman muutoksen susimäärään tekee Panjan lauma, jossa oli viime kanta-arviossa jopa 7–10 sutta. Vuoden aikana uusi susipari, Paris ja Peno, on vallannut reviirin, eikä pariskunnalla ole vielä pentuja.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Reviirillä oli yksi pariskunta, jolla oli pennut, mutta uros on hävinnyt ja naaras on siirtynyt länteen. Jälkien perusteella oletamme, että uros on vammautunut yhteenotossa. Siitä ei ole tietoa, minne pennut ovat menneet, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukelta.

Kojolan mukaan Panjan reviiri on ylivoimaisesti suurin susireviiri, joka Lukella on koskaan ollut tiedossa.

– Alue on 2 600 neliökilometriä laaja. Noin kymmenen vuotta sitten on ollut lähes 2 000 neliökilometrin reviiri Kuhmossa, hän vertaa.

Kojola pohtii, että suuri reviiri ja yhteenotot ovat ymmärrettäviä tilanteessa, jossa hirvikanta on heikko.

Panjan pariskunnan lisäksi Nurmeksen alueella liikkuu Saramon ja Höljäkän laumat. Molemmissa arvioidaan olevan kolme sutta.

Höljäkän reviiri on tunnettu aiemmin Tolkeen reviirinä, jossa oli edellisessä kannanarviossa neljä sutta. Lauman koon arvioidaan nousseen yhdellä, mutta vuoden aikana yksi on vaeltanut pois ja yksi on kuollut liikenteessä. Arvio on epävarma.

Sekä Höljäkän että Saramon laumassa näyttää kulkevan yksi pentu alfaparin mukana. Kojola pitää todennäköisenä, että pennut lähtevät tänä vuonna etsimään uutta reviiriä.

– Nurmeksessa ei ole tilaa, mutta lounaaseen tai etelään päin mahtuu, hän arvioi.

Kojolan mukaan on myös todennäköistä, että kaikki kolme Nurmeksen alfaparia tekevät vuoden sisään uudet pennut.

Kommentoi

Hae sivuilta