Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Myrsky niitti metsää Valtimolla – "Se yltyi ja yltyi"

Myrsky kaatoi muun muassa kuusen Harri Meriläisen kodin päälle. Risto Kuittinen Myrsky kaatoi muun muassa kuusen Harri Meriläisen kodin päälle.

Torstaista muodostui vilkas päivä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen näkökulmasta Ylä-Karjalassa. Erityisesti Valtimolla Kainuusta tullut ukkosrintama katkoi puita muun muassa rakennusten ja sähkölinjojen päälle. PKS:n häiriötilannekartasta selviää, että Valtimolla on vielä perjantaiaamunakin yli 150 asiakasta ilman sähköä.

Ukkosrintama kulki pohjoisesta Kuutostietä mukaillen Pieliselle päin illalla, ja myrskyn tielle joutui muun muassa valtimolaisen Harri Meriläisen koti Nuolijärvellä. Meriläinen oli vaimonsa, tämän siskon ja kahden poikansa kanssa kotonaan, kun Uuno-myrskyksi ristitty myräkkä alkoi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Ei minun aikana ole ollut tämmöisiä tuulia. Tuuli nousi nopeasti ja se yltyi ja yltyi. Sitten puita rupesi kaatumaan, Meriläinen kertoo.

– Pikkupoika sanoi, että soita jo 112:een. Sanoin, että odotellaan vielä. Myrsky kesti lopulta vain vartin tai 20 minuuttia, Meriläinen kertoo.

Ryske oli niin kovaa talon ympärillä, ettei Meriläinen huomannut kuin vasta myrskyn laannuttua, että talon vieressä ollut vanha kuusi oli rysähtänyt talon päälle. Toinen puu kaatui auton päälle ja lasten keskeneräinen majakin tuhoutui.

Alkuyö Meriläiseltä sujui sahahommissa, sillä talolle johtavat tie oli tukkeutunut paksujen mäntyjen kaaduttua tielle.

– Tärkeintä on, ettei henkilövahinkoja päässyt syntymään. Vaikka talo romahtaisi, ihmishenkiä ei voi korvata, Meriläinen sanoo.

Nurmeksen paloaseman vs. asemamestari Janne Pelo kertoo, että myrskystä syntyi kymmeniä tehtäviä lähinnä Valtimolla.

– Ukkosrintama tuli täysin yllätyksenä, mutta onneksi henkilövahingoilta on vältytty, Pelo kertoo.

Pelastuslaitoksen päivä alkoi jo aiemmin vauhdikkaissa merkeissä Pielisellä Kynsisaaressa, jossa metsäkoneen telasta lähtenyt kipinä sytytti maastopalon. Saaresta paloi lopulta kolme hehtaaria maastoa ja metsää.

Kommentoi

Hae sivuilta